Биляна Гавазова: Колкото по-къс е етикетът на храната, толкова по-истински е продукта

2
Потребителят носи до голяма степен отговорност за това, което слага на трапезата си
Потребителят носи до голяма степен отговорност за това, което слага на трапезата си

Журналистът и комуникационен експерт заявява, че контролът върху съдържанието на вода в продуктите не е достатъчно стриктен

Журналистът и комуникационен експерт Биляна Гавазова коментира темата за здравословното хранене в предаването „Събуди се” по NOVA.

Специално внимание бе отделено на важността на информирания избор на потребителите и контрола върху хранителните продукти на пазара.

Гавазова подчерта, че отговорността за това, какво поставяме на трапезата си, е до голяма степен на самите потребители. Тя обърна внимание на факта, че етикетите на продуктите са ключов елемент за правилния избор. Според нея, колкото по-кратък е етикетът, толкова по-истински е продуктът. Това е сигнал за по-малко добавени вещества и по-малко изкуствени съставки.

Един от основните акценти в разговора бе съдържанието на вода в продуктите, което е обект на контрол по Българския държавен стандарт (БДС). По думите на Гавазова, разрешеното количество вода в продуктите по стандарт е 54%. Въпреки това, проучване на „Активни потребители” показва, че съдържанието на вода в много от марките на пазара надвишава тази стойност и достига над 60%. Това отклонение повдига въпроси за ефективността на контролните органи и техните усилия за спазване на стандартите.

Според Гавазова, въпреки че има определен контрол върху качеството на продуктите, той не е достатъчен. „Контролните органи респектират, но не достатъчно”, коментира тя, изразявайки мнение, че потребителите трябва да са по-бдителни и информирани при избора на храни. Институциите имат своята роля, но изборът на качествени продукти в голяма степен зависи от съзнателното отношение на потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари