Белгийски учен: Катерливите растения могат да предпазят историческите сгради

0
Иновативно решение срещу климатичните промени
Иновативно решение срещу климатичните промени

Иновативно решение срещу климатичните промени

Иновативно проучване от Университета в Антверпен разкрива, че катерливите растения като бръшлян и дива лоза могат да играят ключова роля в опазването на културно-историческото наследство. Изследването, проведено от докторантката Мари Де Гроув, демонстрира способността на тези растения да предпазват сградите от ерозия, причинена от природните стихии, съобщи белгийската новинарска агенция Белга.

Методология на изследването

Изследователката провежда наблюденията си в два обекта - университетски кампус в Антверпен и градинарски център в Гент. В продължение на една година тя използва специализирано оборудване за измерване на различни показатели, монтирано директно върху стените.

"Историческите сгради естествено ерозират поради излагането им на атмосферни влияния", обяснява Де Гроув. "Зелените фасади създават мек микроклимат, който предпазва стените от дъжд, а също така могат да помогнат за смекчаване на въздействието на горещите лета."

Впечатляващи резултати

Изследването регистрира значително намаляване на слънчевата радиация - до 90% в университетския кампус, благодарение на гъстата растителност. Катерливите растения създават естествена защита срещу:

  • Температурни колебания
  • Дъждовни води
  • Въздушно замърсяване

"Ако искаме да съхраним обектите на културно наследство във Фландрия по възможно най-добрия начин, добавянето на зеленина може да е само от полза", заключава Де Гроув.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари