Беларус въвежда безвизов режим за България и още 34 държави

2
Страната въвежда 90-дневен безвизов режим за гражданите на 35 европейски държави
Страната въвежда 90-дневен безвизов режим за гражданите на 35 европейски държави Снимка: ЕПА / БГНЕС

Страната въвежда 90-дневен безвизов режим за гражданите на 35 европейски държави

Беларус, традиционен съюзник на Русия, обяви днес въвеждането на 90-дневен безвизов режим за гражданите на 35 европейски държави, сред които и България, предаде агенция "Ройтерс". Това решение на беларуското Министерство на външните работи е възприето като знак за възможно намаляване на напрежението между Минск и Запада.

Нов режим на влизане

Съгласно нововъведението, гражданите на посочените 35 държави, включително Германия, Великобритания и Франция, ще имат възможност да влизат на територията на Беларус без виза и да пребивават там до 90 дни в рамките на една година. Понастоящем посетителите от тези държави могат да остават в Беларус не повече от 30 дни и трябва задължително да пристигат на летището в Минск.

Новият режим влиза в сила в петък, съобщи националната гранична служба на Беларус в официално изявление. Това нововъведение се разглежда като част от усилията на беларуските власти за подобряване на отношенията със западните страни и увеличаване на туристическите и бизнес връзки.

Санкции и международни отношения

Западът наложи санкции на Беларус, след като президентът на страната Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 година и е близък съмишленик на руския лидер Владимир Путин, позволи на хиляди руски военнослужещи да навлязат в Украйна през беларуска територия през 2022 година.

Миналата седмица Лукашенко изтегли беларуските военни части, които бяха разположени на границата с Украйна, давайки знак, че напрежението между Минск и Киев може би е спаднало. В изявление, цитирано от беларуската държавна новинарска агенция "БелТА", Лукашенко заяви: „В момента нямаме проблеми с украинците и аз се надявам, че няма и да имаме.“

Безвизов режим за съседните държави

В момента в Беларус е в сила 90-дневен безвизов режим за съседните държави от Европейския съюз Латвия, Литва и Полша. Въпреки това, Латвия забрани тази седмица влизането в страната на автомобили с беларуска регистрация като част от нов пакет санкци

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Песимист
    Почти колкото срещу УСраинското посолство....
  • 3
    7
    Песимист
    Е,това вече е трагедия!Като си помисля,какви тълпи от чакащи за визи ще се извият пред Беларуското посолство.
  • 1
    6
    замислен
    Ако човек е в чужбина от далеко ще познае по разговора кои са българи.Ако ще и на занзибарски да разговарят помежду си или на урду или аафриканс.Българи или родени по тази географска ширина,глупаци.Чикии селски.
  • 0
    5
    До 4
    Не,не мога,бандеронацистки фекал,защото 1) няма уй и 2) дори и да имаше,ти вече щеше да си седнал на него,бесарабски гей циганин :)
  • -1
    4
    до 3
    можеш му пръднеш на уя руски запъртък
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...