Бащите вече имат право на майчинство до 2 години

1
позволяват на бащите да ползват отпуск за отглеждане на дете до навършване на две години в случаи, когато майката или осиновителката е лишена от родителски права или те са предоставени на бащата
позволяват на бащите да ползват отпуск за отглеждане на дете до навършване на две години в случаи, когато майката или осиновителката е лишена от родителски права или те са предоставени на бащата

Депутатите одобриха промени, които позволяват на бащите да ползват отпуск за отглеждане на дете в случаи, когато майката или осиновителката е лишена от родителски права или те са предоставени на бащата

Бащите в България ще могат да ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

В рамките на днешното заседание на Народното събрание бяха приети промени в Кодекса на труда, които предоставят нови възможности за бащите и осиновителите в България. Законодателните изменения, гласувани анблок с 159 гласа "за", позволяват на бащите да ползват отпуск за отглеждане на дете до навършване на две години в случаи, когато майката или осиновителката е лишена от родителски права или те са предоставени на бащата.

Нови права за бащите в трудовото законодателство

Досега българското трудово законодателство предвиждаше бащите да имат право на отпуск за отглеждане на дете само в случаи на смърт или тежко заболяване на майката. С новите изменения се създава възможност за бащите да поемат тази отговорност и в случаи, когато майката е лишена от родителски права или те са прехвърлени на бащата по установения ред. Така се осигурява по-добра закрила на децата и се подкрепя споделеното родителство.

От Деница Сачева, представител на ГЕРБ-СДС, която представи законопроекта от името на вносителите, бе подчертана важността на тези промени. Сачева посочи, че макар да засягат малък брой случаи, те ще запълнят съществуваща празнота в законодателството и ще насърчат по-широкото участие на бащите в отглеждането на децата.

Подкрепа от социалните институции

Промените в Кодекса на труда бяха подкрепени от Министерството на труда и социалната политика, както и от Националния осигурителен институт. В становището на министерството се подчертава, че новите разпоредби ще допринесат за по-добра закрила на децата, като осигурят възможност за бащите да упражняват своите родителски права без изискване за съгласие от страна на майката, освен в предвидените случаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари