Задържаха 24 души за убийството на откритото мъртво дете в Турция

2
Сред задържаните са майката, бащата, двамата братя, тримата чичовци и други близки на Нарин
Сред задържаните са майката, бащата, двамата братя, тримата чичовци и други близки на Нарин

Сред задържаните са майката, бащата, двамата братя, тримата чичовци и други близки на Нарин

Турция е в шок след откриването на тялото на осемгодишната Нарин Гюран, която беше изчезнала от 21 август. Тялото на момиченцето беше намерено в чувал в река на около километър от дома ѝ в окръг Диарбекир. След 19 дни издирване, включващо екипи на жандармерията, водолази, специално обучени кучета и дронове, полицията успя да намери тялото, потвърди министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

Момиченцето е било брутално убито след сексуално насилие, а основният заподозрян е чичото ѝ, задържан по-рано с инициали С. Г. Разследването е в разгара си, като до момента са задържани 24 души за разпит, сред които и родителите на Нарин, нейните двама братя и трима чичовци.

Трагедията е породила масово възмущение в Турция, а президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи в профила си в социалната мрежа Екс, че лично ще следи съдебния процес. „Дълбоко сме наранени от тъжната новина за Нарин, която е била брутално убита. Лично ще проследя съдебния процес, за да гарантирам, че тези, които ни отнеха Нарин, ще получат суровото наказание, което заслужават“, написа Ердоган.

Общественият гняв се прояви и в масови протести в градовете Диарбекир и Ван. Хиляди хора излязоха на улицата, носейки снимки на убитата Нарин и плакати с надписи „Правосъдие за Нарин, правосъдие за всички“. Демонстрациите бяха организирани от прокюрдската партия ДЕМ, Движението на свободните жени и различни синдикати, които настояват за пълна прозрачност и справедливост по случая. В шествието в Диарбекир участваха и съкметовете на града Серра Бучук и Доган Хатун, които изразиха своята тъга и гняв от случилото се. „От името на общината се извиняваме на нашите хора. Не трябва да допускаме нито едно друго дете да изчезне така – „в ръцете на семейството си, трябва да обещаем това заедно“, казаха те.

В рамките на издирвателната операция, която включваше мащабно участие на специализирани екипи и техника, властите успяха да съберат необходимите доказателства, които доведоха до ареста на основния заподозрян. Разследването продължава, като се проверяват всички версии за случилото се.

Тази трагедия разтърси обществото и доведе до широко обществено недоволство и искания за реформи в областта на правосъдието и защитата на децата в Турция. Прокюрдската партия ДЕМ изрази в акаунта си в социалната мрежа Екс своята категорична позиция, че „лицата, отговорни за това убийство, което натъжи всички нас, трябва да бъдат разкрити и подведени под отговорност пред безпристрастна и независима съдебна система“.

Протестиращите настояват за по-строги мерки срещу насилието над деца и за справедлив процес, който да доведе до адекватни наказания за виновните. Турция е изправена пред въпроса как да предотврати бъдещи подобни трагедии и как да осигури по-голяма защита на най-уязвимите членове на обществото.

Очаква се следващите дни да бъдат ключови за разследването, а обществото ще следи внимателно какви ще бъдат резултатите от съдебния процес. Времето ще покаже дали правосъдието ще възтържествува за Нарин и за всички други деца, които са станали жертви на подобни престъпления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    Русенец
    Най-вероятно чичото е евроатлантик и еврогейската общност трябва да се активизира.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари