Бащите ще могат да ползват отпуск за отглеждане на дете без съгласието на майката

1
Правата на бащите се разширяват с нови промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване
Правата на бащите се разширяват с нови промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване

Правата на бащите се разширяват с нови промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване

С предложените промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, бащите ще могат да ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (т.нар. ниско платено майчинство) и без съгласието на майката. Тази стъпка е предприета с цел да се осигури по-голяма гъвкавост и защита на интересите на децата в ситуации, в които майката е лишена от родителски права или правата са предоставени на бащата.

Настоящата ситуация и нуждата от промени

По настоящем, според Кодекса на труда, бащата има право да ползва отпуск за отглеждане на дете само в случаи на смърт или тежко заболяване на майката. Новите текстове, предложени от Деница Сачева и други депутати от ГЕРБ, разширяват тези възможности, като включват и случаи, в които майката е лишена от родителски права или правата са предоставени на бащата от съда.

Допълнителни възможности за прехвърляне на отпуска

Новите промени предвиждат също така възможност бащата, със своето съгласие, да прехвърли отпуските на един от своите родители или на един от родителите на майката, когато те работят по трудово правоотношение. Това ще осигури допълнителна подкрепа за семействата и ще позволи по-голяма гъвкавост в грижите за детето.

Семейният кодекс и правата на родителите

Семейният кодекс предвижда възможност районният съд да взема мерки, когато поведението на родителя представлява опасност за детето или когато родителят не може да полага грижи за него. Това включва и ограничаване или лишаване от родителски права. В някои случаи, съдът присъжда родителските права на бащата, което до момента не му даваше право да ползва отпуска за отглеждане на дете, ако майката откаже да му го предостави.

Обезщетения по Кодекса за социално осигуряване

С предложените промени, бащите ще имат право не само на отпуск, но и на съответните обезщетения по Кодекса за социално осигуряване. Това ще осигури по-добра финансова подкрепа за бащите, които поемат грижите за децата си в ситуации, където това е необходимо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    До 1
    Те жените, които са ебачки, чукачки и пиячки дори и да гледат детето пак ще са такива. А защо нищо не казвате за скритата дискриминация на жените - на много места работят наравно с мъжете и получават поне 200 лв. по-малко. А повечето като се върнат от работа започват втора смяна в къщи - готвят, чистят, гладят, перат, децата гледат и др., и др.
  • 0
    1
    Не е лошо ама....
    Мъжете стават гледачки,а жените ебачли,чукачки и пиячки.,.....какъв свят само?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари