Балистична ракета достигна Тел Авив

1
Ескалация на напрежението: Хизбула изстреля балистична ракета към Тел Авив
Ескалация на напрежението: Хизбула изстреля балистична ракета към Тел Авив Снимка: АП / БТА

Ескалация на напрежението: Хизбула изстреля балистична ракета към Тел Авив

В ранните часове на деня Израел бе разтърсен от поредния тревожен инцидент в продължаващия конфликт в Близкия изток. Подкрепяната от Иран групировка Хизбула потвърди, че е изстреляла балистична ракета към Тел Авив в 06:30 часа тази сутрин, като целта ѝ е била централата на израелското разузнаване Мосад.

Израелската армия своевременно реагира на заплахата, като съобщи за успешно прихващане на ракетата земя-земя. Говорител на въоръжените сили разпространи видеоматериал, за който се твърди, че показва неутрализирането на пусковата установка, от която е била изстреляна ракетата. В допълнение, израелските сили са нанесли удари по други позиции на Хизбула в района.

Даниел Хагари, говорител на израелската армия, коментира ситуацията: "Стремим се операцията да приключи възможно най-скоро, но също така сме подготвени това да отнеме време - да постигнем целите си и хората да се върнат по домовете си."

Междувременно, ливанският министър на здравеопазването Фирас Абиад изрази загриженост относно капацитета на здравната система в страната да се справи с нарастващия брой пострадали: "Болниците в Южен Ливан работят с максимален капацитет, приемайки голям брой ранени цивилни граждани. Прехвърляме някои от ранените на юг в други райони, но се сблъскваме със задръстванията, които се образуваха заради изтеглянето на много хора от техните села и градове към по-безопасни места."

На фона на ескалиращото напрежение, световните лидери, участващи в Общото събрание на Организацията на обединените нации, призоваха за сдържаност. Външните министри на Ирак, Египет и Йордания излязоха с обща позиция, в която обвиняват Израел, че тласка региона към тотална война и настояват за прекратяване на израелската агресия в ивицата Газа като първа стъпка към деескалация.

Президентът на Франция Еманюел Макрон проведе разговор с иранския си колега, призовавайки го да подкрепи усилията за цялостно намаляване на напрежението в Близкия изток. По-рано пред Общото събрание на ООН Масуд Пезешкиан настоя за спиране на огъня в Газа и прекратяване на израелските атаки в Ливан.

В отговор на нарастващото напрежение, Словения свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност по искане на Франция, за да обсъди ситуацията в Ливан и региона като цяло.

Докато международната общност търси пътища за разрешаване на конфликта, жителите на Южен Ливан продължават да напускат домовете си, търсейки убежище от продължаващите военни действия. Израелската армия отново отправи предупреждение към цивилното население да се държи далеч от позициите на Хизбула, подчертавайки рисковете, свързани с продължаващата конфронтация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари