Българското училище в Букурещ удвоява броя на учениците си

0

65 деца ще учат родния език в българското училище в румънската столица

Българското неделно училище "Йордан Йовков" в Букурещ отбеляза началото на новата учебна година с впечатляващ ръст на учениците и тържествена церемония, проведена в столицата на Румъния. Посланикът на Република България в северната ни съседка, Негово Превъзходителство Радко Влайков, бе домакин на събитието, което привлече вниманието на редица официални лица.

Тази година училището ще посрещне 65 ученици от първи до дванадесети клас, което представлява почти двукратно увеличение спрямо предходната учебна година. Посланик Влайков подчерта значимостта на този ръст, като припомни: "Спомням си, когато откривахме учебната 2022-2023 година, бяха записани 36 или 37 ученици. Тази година досега са 65, а предполагам, че всеки момент ще се появят още няколко."

Сред официалните гости на церемонията бяха областният управител на Русе Драгомир Драганов, заместник-кметът по образование и култура на Община Русе Енчо Енчев и началникът на Регионалното управление на образованието в крайдунавския град доктор Росица Георгиева.

Областният управител Драганов направи щедро дарение за училището, включващо десетки книги от български автори – както класици, така и съвременни писатели, както и занимателни настолни игри. В своето обръщение той подчерта важността на българския език и култура: "Учете българската реч, учете българските традиции, популяризирайте ги. Нашият език трябва да се знае и ние трябва да се гордеем с него."

Заместник-кметът Енчо Енчев също дари книги на училището, посветени на живота и творчеството на българския поет и революционер Христо Ботев. От името на кмета на Русе Пенчо Милков, той връчи поздравителен адрес на директора по учебната дейност Надежда Кула. Енчев сподели своето вълнение от присъствието си на това уникално събитие: "Днес наистина съм много развълнуван, защото съм присъствал много години на откриване на учебна година. Бил съм 35 години учител и директор на две русенски училища и съм организирал учебни години, но никога не съм бил тук, в столицата на Румъния, в Букурещ по този повод."

Доктор Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието в Русе, подчерта значимостта на училищната общност за съхраняването на българската идентичност в чужбина: "Вашата училищна общност е доказателство за несломимия дух на българите, които живеят извън пределите на родината, но с неугасваща любов пазят и предават на своите деца българския език, култура и традиции."

Посланик Радко Влайков съобщи за важно нововъведение в учебната програма – за първи път след пети клас ще се изучават предметите "История на България" и "География на България". Той също така информира, че за втора поредна година ще има смесена група на ученици от различни класове, които ще изучават български език като чужд език.

Огнян Илиев, първи секретар в посолството, представи преподавателския екип, който включва опитни педагози и специалисти. Сред тях са доктор Надежда Кула, Виорика Роман, Мария Вълчева, Християна Трухчева, Мария Михайлова и психологът Анита Павлова.

Церемонията започна с изпълнение на химна на Република България и молитва за успешна учебна година, произнесена от Негово преосвещенство Макарий, викариен епископ на русенския митрополит Наум, и протойерей Кирил Синев – представител на Българската православна църква в Румъния. Епископ Макарий се обърна към децата с благослов: "Аз се помолих на Бог да отваря умовете ни, Вашите умове, за да възприемате по-лесно това, което учите и четете. Бог да дава сили, да ни помага на всички догодина пак да се срещнем здрави и усмихнати."

След официалната част децата се забавляваха с игри, танци и музика в двора на посолството, организирани от аниматорите от "Бам Бам" от Русе.

Това събитие не само бележи началото на новата учебна година, но и подчертава нарастващото значение на българското образование в Румъния, като същевременно укрепва културните връзки между двете съседни страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари