Българските математици се завърнаха с 5 медала от олимпиадата във Великобритания

1
България се нареди сред водещите отбори със завоювани медали и грамота
България се нареди сред водещите отбори със завоювани медали и грамота Снимка: МОН

България се нареди сред водещите отбори със завоювани медали и грамота

Българският отбор по математика триумфира на Международната олимпиада във Великобритания, завръщайки се с пет медала и една почетна грамота. Състезанието се проведе между 11 и 22 юли в град Бат и привлече 609 ученици от 108 държави. Нашите представители се изявиха на 16 и 17 юли, когато решаваха по три задачи за 4 часа и половина.

Тимът ни, състоящ се от шест талантливи ученика, успя да спечели три сребърни и два бронзови медала. Ето и членовете на отбора:

  1. Марин Христов - 12. клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, с учител Иван Симеонов;
  2. Ангел Христов - 11. клас, Профилирана природоматематическа гимназия ”Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, с учител Ганка Вътева;
  3. Биляна Димитрова - 12. клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, с учител Линка Минчева;
  4. Веселин Маркович - 11. клас, Математическа гимназия ”Д-р Петър Берон“ в София, с учител Веселина Тодороска;
  5. Борис Гачевски - 12. клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, с учител Линка Минчева;
  6. Виктор Костадинов - 12. клас, Първа частна математическа гимназия в София, с учител Добри Данков.

Ръководителите на отбора, проф. д-р Станислав Харизанов от Института по информационни и комуникационни технологии и Института по математика и информатика към БАН, и гл. ас. д-р Стоян Боев от Американския университет в Благоевград, спомогнаха за отличното представяне на българските ученици.

В индивидуалното класиране Биляна Димитрова се отличи с четвърти резултат сред участващите 81 момичета. В отборното класиране България зае 27-мо място в света и 11-то в Европа, с общо 126 точки.

Подготовката на отбора се проведе в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти и бе осъществена по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“ на Министерството на образованието и науката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари