Български ученици спечелиха 5 медала от Олимпиадата по математика

0
Сребърни и бронзови медали за България във Великобритания
Сребърни и бронзови медали за България във Великобритания Снимка: © СООПН

Сребърни и бронзови медали за България във Великобритания

Българските ученици по математика се завърнаха от 65-тата Международна олимпиада по математика с впечатляващи резултати. Отборът, състоящ се от шестима ученици, успя да завоюва 3 сребърни и 2 бронзови медала, както и една почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Впечатляващо представяне от българския отбор

Сребърните медали бяха спечелени от Марин Христов (12 клас, "Софийска математическа гимназия"), Ангел Христов (11 клас, "Професионална природо-математическа гимназия Бургас") и Биляна Димитрова (12 клас, "Софийска математическа гимназия"), която постигна четвърти резултат в света сред участващите 81 момичета. Бронзовите отличия отидоха при Веселин Маркович (11 клас, "Математическа гимназия Варна") и Борис Гачевски (12 клас, "Софийска математическа гимназия"). Виктор Костадинов (12 клас, "Първа частна математическа гимназия") също се представи отлично, като му беше присъдена почетна грамота.

Успехи на ръководителите и учениците

Техни ръководители бяха проф. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУБ / ЧСУНД), а наблюдател беше Драгомир Грозев. Заедно с тях, учениците успяха да демонстрират високите си математически умения и да прославят България.

История и значимост на Олимпиадата

Международната олимпиада по математика е най-престижното състезание по математика в света и се провежда от 1959 година насам. България е една от трите държави, заедно с Унгария и Румъния, които са участвали във всички издания на олимпиадата. През тази година състезанието се проведе от 11 до 22 юли във Великобритания и събра 609 ученици от 108 държави.

История на успеха

Българският национален отбор има богата история на успехи на Международната олимпиада по математика. До момента нашите ученици са спечелили общо 308 медала, включително 57 златни, 130 сребърни и 121 бронзови медала. Този успех е резултат от упоритата работа на учениците и техните учители, както и от подкрепата на Министерството на образованието и науката, Съюза на математиците в България, Американската Фондация за България и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Личните истории на участниците

Марин Христов е ученик в 12 клас в "Софийска математическа гимназия". Той е част от националния отбор за трета поредна година и има на сметката си един златен и един сребърен медал от Международната олимпиада по математика. Марин започва да се интересува от математика още на 5-годишна възраст и започва да участва в състезания на 8 години.

Ангел Христов, ученик в 11 клас в "Професионална природо-математическа гимназия Бургас", е част от националния отбор за втори път. Миналата година той спечели бронзов медал от Международната олимпиада. Ангел решава да се посвети на математиката още в 4 клас и продължава да се развива под ръководството на своите учители.

Биляна Димитрова, ученичка в 12 клас в "Софийска математическа гимназия", участва за първи път в националния отбор. Тя започва да се състезава по математика в 5 клас и достига до международни успехи благодарение на своята учителка Линка Минчева.

Борис Гачевски, също от "Софийска математическа гимназия", участва за първи път в националния отбор. Той започва да се интересува сериозно от математика в 5 клас и печели редица медали от международни състезания.

Веселин Маркович от "Математическа гимназия Варна" е част от националния отбор за втори път и също е член на националния отбор по информатика. Неговите успехи включват бронзов медал от миналогодишната Международна олимпиада по математика.

Виктор Костадинов от "Първа частна математическа гимназия" участва за първи път в националния отбор и вече има на сметката си няколко международни отличия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари