Българските COVID тестове излизат 10 пъти по-скъпи от гръцките

0
Сравнителен анализ разкрива значителни ценови разлики в рамките на ЕС
Сравнителен анализ разкрива значителни ценови разлики в рамките на ЕС

Сравнителен анализ разкрива значителни ценови разлики в рамките на ЕС

В България се наблюдава значителна разлика в цените на бързите тестове за COVID-19 в сравнение с други държави-членки на Европейския съюз. Това разкритие идва на фона на нарастващия брой случаи на коронавирус в страната, според данни, предоставени от държавния здравен инспектор.

Доцент Ангел Кунчев, държавен главен здравен инспектор, сподели в ефира на bTV, че понастоящем над половината от пациентите с респираторни заболявания в България са диагностицирани с COVID-19. Той допълни, че официалната статистика отразява само малка част от реалната картина на заболеваемостта.

"По данни на статистиката, която хваща много малък брой от реалните болни, имаме около 1000 случая седмично. Поне 10-15 хиляди са реалните случаи", заяви доцент Кунчев.

Тази ситуация подчертава важността на домашното тестване, особено при леки симптоми. Фармацевтът Мая Попова отбелязва: "Когато се съмняват и им е различно усещането, дали обикновен грип или COVID, хората си взимат тестове".

Мария Малева, гражданка, която редовно се ваксинира срещу COVID-19 и грип, споделя своя подход: "Щом някой се почувства недобре, другият тича до аптеката да купи тестове за всички. По-добре човек да знае какво точно му се случва и от какво боледува, и е по-добре човек да си направи тест, за да е сигурен".

Въпреки нарастващата нужда от тестове, цените в България остават значително по-високи в сравнение с други страни от Европейския съюз. Средната цена на бърз тест в България е около 10 лева, което е почти 11 пъти по-скъпо от цената на същия продукт в Гърция, където той струва приблизително 1 лев.

Подобна тенденция се наблюдава и при сравнение с други европейски държави. Например, в Германия цената на същия тест е три пъти по-ниска от тази в България. Разликата е още по-очевидна при комбинираните тестове за грип и коронавирус. Докато в България такъв тест струва около 10 лева, в Гърция цената е около 7 лева, а при промоция може да падне под 5 лева. В Румъния същият продукт е повече от два пъти по-евтин в сравнение с българския пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари