Български учени направиха пробив в лечението на рак

0
Молекулярни биолози от БАН разкриха ключов механизъм в клетъчната поправка
Молекулярни биолози от БАН разкриха ключов механизъм в клетъчната поправка

Молекулярни биолози от БАН разкриха ключов механизъм в клетъчната поправка

Български учени са на път да революционизират лечението на ракови заболявания с ново откритие, което може да доведе до разработването на по-ефективни и прецизни лекарства. Екип от молекулярни биолози от Българската академия на науките разкри механизма на действие на ключов белтък, отговорен за поправката на ДНК в човешките клетки – процес, който играе централна роля в противораковите терапии.

Доктор Радослав Александров, част от екипа на Института по молекулярна биология към БАН, обяснява: „Нашите клетки съдържат няколко гигантски молекули, които не само носят наследствената информация, но също така са изключително крехки. Всяка клетка ежедневно натрупва десетки хиляди увреждания, които трябва да бъдат поправени.“

През милиони години на еволюция, клетките са развили сложни механизми за откриване и поправка на тези увреждания с помощта на стотици видове клетъчни белтъци. Въпреки това, понякога грешките не могат да бъдат поправени ефективно, което води до различни заболявания, включително рак и невродегенеративни заболявания.

Екипът на д-р Александров е посветил последните години на изучаване на процеса на поправка на ДНК в реално време. С тяхното откритие се очаква по-прецизно таргетиране на раковите клетки, при което здравите клетки ще продължат да се възстановяват, докато раковите клетки ще бъдат унищожени. Тази технология би могла да доведе до персонализирани лечения за пациентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Барако Бама
    Да не вземат сега да изчезнат мистериозно тези учени?
  • 2
    1
    Аз
    А дано! Ама чак не ми се вярва.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари