Българската икономика - между криза и оцеляване

0
Красимир Дачев: Като временна заблуда раздаваме заплати, пенсии, увеличаваме доходи
Красимир Дачев: Като временна заблуда раздаваме заплати, пенсии, увеличаваме доходи Снимка: БГНЕС

Красимир Дачев: Като временна заблуда раздаваме заплати, пенсии, увеличаваме доходи

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев разкри тревожна картина за състоянието на българската икономика по време на интервю за "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR. Данните, които представи, показват продължаващ спад във външната търговия и индустрията, както и задълбочаващи се икономически проблеми.

„Всичко се свива след онази еуфория, след Ковид кризата от 2022 година. От 2023 година имаме 17 месеца постоянен спад. Пада вносът, пада и износът. Външната търговия се свива през май с близо 10% и тази тенденция продължава 14-и месец вече, а индустрията продължава да върви надолу 17-и месец. Което означава, че цялата 2023 година продължаваме така“, коментира Дачев.

Според него народът все повече се отдалечава от политическия живот. Високите цени на енергията и производството на боеприпаси са сред факторите, допринасящи за текущата икономическа криза. Допълнителен проблем е и увеличаването на разходите при производителите, което се отразява пряко върху крайните цени за потребителите.

„Увеличават се близо 5% разходите при производителите. Което значи, че докато стигнат до потребителите, ще станат 15%. Ние с политиците имаме два различни дневни реда. Имат други задачи, други идеи, народът има съвсем други“, допълва Дачев.

Спад в конкурентоспособността

България продължава да губи позиции в класацията по конкурентоспособност, според Швейцарския институт за развитие и управление. В момента страната е на 58-мо място от 67 държави, което е едно място назад спрямо 2023 година и 10 места назад спрямо 2020 година. В сравнение с 2010 година, България е спаднала с цели 20 места.

„Най-големият спад е в инфраструктурата и бизнеса. Първи сме по ръст на БПВ на глава от населението. Раздаваме заплати, взимаме заеми, даваме пенсии и увеличаваме доходите на населението. Това е временна заблуда“, коментира Дачев.

Декапитализация и икономически спад

По думите на Дачев, българската икономика е декапитализирана, което е основна причина за текущия спад. Промишленото производство е намаляло с 6,3% спрямо миналата година, а добивната промишленост с 15,5%.

„Постоянно намаляващото население не може да се изхрани. Едно време хранехме три Българии. Влязоха хора със самочувствие, които не са правили нищо през живота си. Догодина ще дойдат още по-лоши новини, които са неизбежни. Ние се отдалечаваме от иновативния влак. Дневният ред на обществото няма нищо общо с дневния ред на политиците. Видели ли сте сит човек да прави революция. Революция се прави от гладни хора“, заключва Дачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Чай шукарие
    Неувеличаването на доходите е постоянна опорка за т.н. индустриалци. Финансовият роб е послушен. Ако не можеш да плащаш адекватни заплати - не си за тази работа (всъщност собственост). И трябва да затвориш, ама щели да пострадат работници. Да, за малко - следващият ще дава повече...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари