Българска гордост: Александър Везенков оглави престижна класация на НБА

0
Генерални мениджъри в НБА определиха Везенков за най-добър играч извън лигата
Генерални мениджъри в НБА определиха Везенков за най-добър играч извън лигата Снимка: Olympiacos B.C.

Генерални мениджъри в НБА определиха Везенков за най-добър играч извън лигата

Българската баскетболна звезда Александър Везенков получи престижно признание от Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ. Крилото на гръцкия Олимпиакос бе определено за най-добрия баскетболист, играещ извън НБА, според ежегодното проучване сред генералните мениджъри на 30-те отбора в лигата.

В анкетата, включваща 50 различни въпроса, Везенков спечели 30 процента от гласовете на генералните мениджъри. Той изпревари испанското крило на Олимпия Милано Никола Миротич и центъра от Кабо Верде на Реал Мадрид Еди Тавареш, които получиха съответно 23 и 17 процента от гласовете.

Интересно е да се отбележи, че българският национал бе сред посочените в класацията и през 2022 година. Тогава обаче 45 процента от генералните мениджъри дадоха предпочитанията си за френския талант Виктор Уембаняма.

Проучването разкри и други интересни тенденции в НБА. Настоящият шампион Бостън Селтикс е определен като абсолютен фаворит за титлата и през този сезон, получавайки цели 83 процента от гласовете. На второ място се нарежда отборът на Оклахома Сити Тъндър с 13 процента.

Лидерът на "гръмотевиците" Шай Гилджъс-Алекзандър е фаворит за наградата "Най-полезен играч" с 40 процента от гласовете. Следват го словенецът Лука Дончич от Далас Маверикс с 30 процента, а настоящият носител на приза Никола Йокич от Денвър Нъгетс, миналогодишният Джоел Ембийд от Филаделфия 76ърс и Джейсън Тейтъм от Бостън са с по 7 процента.

Виктор Уембаняма, новото попълнение на Сан Антонио Спърс, продължава да впечатлява баскетболните специалисти. Цели 77 процента от мениджърите заявяват, че биха започнали франчайз от нулата с него като първи избор.

Анкетата разкрива и най-добрите играчи по постове според генералните мениджъри:

  • Плеймейкър: Лука Дончич (Далас Маверикс)
  • Атакуващ гард: Антъни Едуардс (Минесота Тимбъруулвс)
  • Леко крило: Джейсън Тейтъм (Бостън Селтикс)
  • Тежко крило: Янис Адетокунбо (Милуоки Бъкс)
  • Център: Никола Йокич (Денвър Нъгетс)

За наградата "Новобранец на годината" фаворит е Рийд Шепард от Хюстън Рокетс. Генералните мениджъри определят преминаването на Пол Джордж от Лос Анджелис Клипърс във Филаделфия 76ърс като най-силния летен трансфер.

Ерик Сполстра, наставникът на Маями Хийт, е посочен за най-добър треньор. Той получава признание и като най-добър мотиватор, а схемите му за игра в защита са оценени като най-ефективни в лигата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари