България става домакин на учение на НАТО

2
Учението ще се състои в област Монтана
Учението ще се състои в област Монтана

Учението ще се състои в област Монтана

България ще бъде домакин на голямо международно учение на НАТО за реакция при кризи, което ще се проведе през септември 2024 година. Новината бе съобщена от главния комисар на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Министерството на вътрешните работи Александър Джартов, след като подписа заявление за намерение в централата на НАТО в Брюксел. Документът бе подписан заедно със заместник-помощника на генералния секретар на НАТО по операциите Бурджу Сан.

Учението ще се състои в област Монтана, като ще продължи от 8 до 12 септември 2024 година. В него ще участват над 1000 представители от различни страни - членки на НАТО. Главен комисар Джартов подчерта значението на подготовката за подобни мащабни извънредни ситуации, като посочи, че скорошните горски пожари в България и наводненията в Европа са ясно доказателство за необходимостта от по-добра подготовка.

"Трябва да сме подготвени предварително, за да реагираме ефективно на бедствия като пожари и наводнения, които вече се оказват сериозни предизвикателства за много страни в Европа", заяви Джартов.

Учението ще обхване редица сценарии, включващи природни бедствия и промишлени аварии, като ще бъде насочено към взаимодействие между цивилни и военни спасителни екипи. Според зам.-помощник генералния секретар на НАТО Бурджу Сан, учението ще бъде ключово за укрепване на сътрудничеството между различните държави в алианса в ситуации на извънредни кризи.

"Благодаря на България за домакинството на това важно учение. То ще включва реалистични симулации на сложни ситуации, които изискват бързо и координирано действие от страна на цивилни и военни структури", допълни Сан.

Събитието се организира от Евро-атлантическия координационен център на НАТО за отговор при бедствия, който функционира от 1998 година. Центърът отговаря за координацията на действията при бедствия и аварии, като годишно получава над 20 искания за съдействие от държавите в НАТО. България, чрез домакинството си на това учение, затвърждава своята роля в алианса като важен партньор в усилията за укрепване на готовността за реакция при кризи.

Това учение ще позволи на България не само да покаже своята ангажираност към съвместната работа със съюзниците от НАТО, но и да подобри националната си способност за реакция при бедствия. Ключовото участие на български спасителни екипи ще бъде важен елемент в планирането и изпълнението на учението.

България, в лицето на Министерството на вътрешните работи и дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", ще координира подготовката на учението заедно с НАТО, осигурявайки ефективно изпълнение на задачите и сценарии, включени в програмата на учението. Остават по-малко от година до провеждането му, като подготовката вече е в ход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    До две
    Лайньо бесарабски,още съм на адреса,имаш време да се отбиеш за да проверим колко на кухо кънти лайНАТОвската ти кратуна - да те очаквам ли мишчице пръдлива ?
  • -3
    2
    До ино
    Нале писах одеве - вода на луната намериха, ама гарм мисъл в тъпата ти копейска кратуна никога нема намерят.
  • 3
    1
    Горд лайНАТОвец
    Аз и първите евроатлантици на Републиката: Боко,ДеБелян,Простото,Ококореното,ДеБел Ристю и Гнома ще ви чакаме със събути гащи в Монтана,брадърушки!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари