България поиска ЕК да забрани вноса на яйца от Украйна

0
Министерството на земеделието и храните настоява за забрана на вноса на украински яйца в България
Министерството на земеделието и храните настоява за забрана на вноса на украински яйца в България

Министерството на земеделието и храните настоява за забрана на вноса на украински яйца в България

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов отправи искане към Европейската комисия за забрана на вноса на яйца с произход от Украйна в България. Това стана ясно по време на провеждащия се днес в Брюксел Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство.

Според министър Тахов, българското производство на яйца е сериозно засегнато от вноса на пресни яйца за консумация от Украйна. Статистиката показва, че през първата половина на 2024 година вносът е достигнал 2618 тона, което представлява петкратно увеличение на годишна база. Особено притеснителен е фактът, че обявените цени на внесените яйца са значително по-ниски от тези на българските производители, което оказва сериозен натиск върху цените на вътрешния пазар.

Министър Тахов аргументира искането си с факта, че досега предприетите защитни мерки на ниво Европейски съюз не постигат очаквания възпиращ ефект и не са достатъчни за облекчаване на ситуацията на пазара на яйца в България.

По-рано през деня, в изявление пред медиите, министър Тахов подчерта: "Всяка държава следи за нормалното протичане на бизнес процесите в страната си в защита на интересите на своите земеделски производители". Той добави, че целта е да се намери баланс, при който да бъдат защитени правата на българските производители. "Ние сме за твърда подкрепа към народа на Украйна, но това по никакъв начин не трябва да коства фалити и да нарушава правата на нашите фермери", заяви още министърът.

Уточнено бе, че проблемът засяга предимно пресните кокоши яйца, като ситуацията е довела не само до голямо напрежение в сектора, но и до фалити на български птицеферми. "Към днешна дата вече искаме спиране на вноса на яйца докато регулираме пазара. Представили сме данни на Европейската комисия на база, на които да вземе решение", допълни министър Тахов.

По време на Съвета бе направен и преглед на втората година от изпълнението на стратегическите планове по Общата селскостопанска политика.

В хода на дискусиите министър Тахов изрази подкрепа за искането на Германия за увеличаване на индивидуалния таван на минималните помощи (de minimis) в сектор "Земеделие" до 50 000 евро на предприятие, както и на националните тавани. Позицията на България е, че сегашното предложение на Европейската комисия е недостатъчно и непропорционално, което би могло да предизвика вътрешно напрежение в земеделския сектор.

Очаква се решението на Европейската комисия по отношение на искането за забрана на вноса на украински яйца, което ще има значително влияние върху българския пазар и производители в сектора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари