България модернизира противовъздушната си отбрана с немски системи IRIS-T SLM

1

България подписа ключово споразумение за модерна противовъздушна отбрана

България модернизира противовъздушната си отбрана с немски системи IRIS-T SLM.

България направи решителна крачка към модернизацията на своята противовъздушна отбрана, подписвайки ключово допълнение към договора за доставка на съвременни германски системи IRIS-T SLM. Това споразумение бележи важен етап в усилията на страната да подобри своите отбранителни способности и да се интегрира по-дълбоко в европейските отбранителни инициативи.

На 7 октомври 2024 година беше подписано допълнително споразумение към договора между Министерството на отбраната на Федерална република Германия и компанията производител "Диел Дифенс". Този документ е пряко свързан с доставката на комплекс за противовъздушна отбрана, предназначен за българските Военновъздушни сили.

Споразумението е логично продължение на Програмното споразумение, сключено между отбранителните ведомства на България и Германия на 6 септември 2024 година. То се основава на по-рано приетия от Народното събрание Проект за инвестиционен разход, който предвижда придобиването на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T.

Тези стъпки са част от по-широката европейска инициатива "Щит на европейското небе", целяща да укрепи противовъздушната отбрана на континента. България, като участник в тази инициатива, демонстрира своята ангажираност към колективната сигурност и модернизацията на собствените си въоръжени сили.

Новите системи IRIS-T SLM ще заменят остарялото оборудване на Българската армия, значително повишавайки способностите ѝ за защита на въздушното пространство. Това не само ще подобри националната сигурност, но и ще допринесе за по-ефективното участие на страната в съвместни отбранителни операции с партньорите от НАТО и Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    Мухахахахаха
    До руската курва N3 А путака и "жълъдчетата" няма, а така метае да има, вместо това има две дупки, като задната е по широка, след разходката му със Шойгу в тайгата на Сибир.
  • 1
    3
    Моа ли да питам
    ...как това" нещо" в дясно успява да обхване с нежни пръстчета цялата длан на нашия министър,че даже ги подгъва?Или демонстрира как го е хванала за жълъдчетата
  • 2
    2
    русенец
    Тази немска ПВО система как се справя с руските ракети в Украйна? Или просто поредният министър си заработва комисионните, купувайки поредните натовски боклуци. Да купим и някой Леопард, а? Ако не от германците, можем да ги купим от руснаците. При тях и леопарди и абрамси.
  • 3
    1
    Ганкиното
    Едно напред пет назад.С тези ракети диви гъски ли ще целим или прелетни пуйки от тук до Осенец или Две Могили? България имаше изключително модерна и мощна ПВО система по цялата си територия.Къде е това нещо след две хилядната година? Да отговори Ив.Костов,Свинаров,Соломон Паси,Симеон Сакскобургготски,Тагарев,Борисов,КИРО ,Асен,Наско генерала ,Христо Иванов .Евгени Минчев да направи коментар и разбор
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари