България и Турция ще подпишат Меморандум в областта на енергетиката

0

Представители на турската компания „Боташ“ пристигат на 15 август за разговори с „Булгаргаз“

По време на срещата в Истанбул, министърът на енергетиката на Република България Владимир Малинов и турският му колега Алпарлслан Байрактар обсъдиха подготовката на Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни в областта на енергетиката. Основната цел на документа е да създаде рамка за сътрудничество, улеснявайки обмена на технически знания, консултации, умения и опит, като същевременно спазва националното законодателство на България и Турция.

Проектът акцентира върху електроенергийната и газовата свързаност, възобновяемата енергия и енергийната ефективност като ключови сфери на сътрудничество. Също така, в него се подчертава значението на развитието на нови проекти за електроенергийна свързаност и подобряване на трансграничния капацитет, както и насърчаването на частни инвеститори да внедряват подобни инициативи.

Министрите Малинов и Байрактар се съгласиха, че подписването на меморандума ще съдейства за развитието на междусистемни връзки, които ще укрепят сигурността на енергийните доставки в региона. Подписването на документа е планирано да се състои в София по покана на министър Малинов.

По време на срещата бе обсъден и въпросът за предоставяне на допълнителни количества вода за напояване на региона около Одрин, поради продължителната суша и неблагоприятните климатични условия. Министър Малинов изрази готовност да организира среща в София между делегации от двете страни за разговори по техническите параметри.

Министър Малинов също така отново повдигна въпроса за предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“. Активните преговори по този въпрос ще продължат, като представители на „Боташ“ ще посетят България за среща с „Булгаргаз“ на 15 август.

Нека припомним, че на 19 април 2024 г. Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и „Боташ“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    до фена
    товар РБ за 07.08.2024 19:09:52 Име MW АЕЦ 44,27% 2014.26 Кондензационни ТЕЦ 17,12% 778.79 Топлофикационни ТЕЦ 4,30% 195.72 Заводски ТЕЦ 2,93% 133.21 ВЕЦ 15,00% 682.41 Малки ВЕЦ 3,28% 149.46 ВяЕЦ 0,68% 30.87 ФЕЦ 12,05% 548.31 Био ЕЦ 0,38% 17.19 Товар на РБ 4337.62
  • 0
    1
    фена на Путин
    Нали ни мажат задниците да купуваме целия ток в недостиг от новата АЕЦ Акую, защото нашия завалийски Козлодуец клекна с 30% от американското ядрено гориво. Продадоха всеки един Български интерес за шепа долари.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...