"Булгаргаз" не плаща на "Боташ" от месеци

0
Това съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов
Това съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов Снимка: БТА

Това съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разкри тревожна информация относно текущото състояние на плащанията между българския газов доставчик "Булгаргаз" и турската компания "Боташ". Според изявлението на министъра, направено в отговор на депутатски въпрос, "Булгаргаз" не е извършвала плащания по фактури, издадени от "Боташ" за месеците юли, август и септември на текущата година.

Опити за предоговаряне на споразумението

Българската страна активно търси начини за предоговаряне на съществуващото споразумение между двете компании. Това споразумение, сключено в началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев, е обект на сериозна критика в България. Политици и енергийни експерти изразяват загриженост относно условията, които се смятат за неблагоприятни за страната.

Хронология на преговорите

На 1 август 2023 година в Анкара се е състояла среща между представители на "Булгаргаз" и "Боташ". По време на тази среща българската страна е представила своите аргументи за необходимостта от преразглеждане на споразумението, с цел да се гарантира финансовата стабилност на "Булгаргаз".

Последвалата среща на 15 октомври в Истанбул е била фокусирана върху обсъждане на текущите отношения между двете компании в контекста на съществуващото споразумение.

Правни действия и анализ

"Булгаргаз" е предприела стъпки за правен анализ на ситуацията. На 31 август компанията е започнала преговори с правен консултант, специализиран в швейцарското право, за изготвяне на задълбочен правен анализ на споразумението. Министър Малинов подчертава, че основната цел на този анализ е да се проучат различните правни възможности в зависимост от развитието на преговорите.

Липса на отговор от турска страна

Въпреки многократните опити на "Булгаргаз" да информира турската страна за невъзможността си да извърши плащания, "Боташ" продължава да изпраща нови фактури, без да предоставя отговор на запитванията на българската компания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари