Българите пазаруват изгодно зимнина в Северна Македония

0
Разликата в цените на основни хранителни продукти привлича нашенци
Разликата в цените на основни хранителни продукти привлича нашенци

Разликата в цените на основни хранителни продукти привлича нашенци

С наближаването на сезона за приготвяне на зимнина, много българи се насочват към пазарите в съседна Северна Македония, привлечени от по-ниските цени и високото качество на продуктите. Репортерски екип на bTV направи проучване на цените на основни хранителни стоки в Благоевград и македонския град Делчево, за да установи има ли реална разлика в цените и какво мотивира българските потребители да пазаруват от другата страна на границата.

На пазара в Благоевград търговката Елица Грозданова споделя, че цените на сезонните зеленчуци варират. Червените чушки се предлагат в ценови диапазон от 1,80 до 4 лева за килограм. Градинските домати струват между 3,50 и 5,50 лева, в зависимост от качеството, а цената на зелето е около 1,50-1,80 лева за килограм. Грозданова отбелязва, че все още е рано за масово пазаруване на продукти за туршии поради топлото време.

На 40 километра от Благоевград, в град Делчево, Северна Македония, ситуацията е различна. Търговците там отчитат увеличен брой посещения от български граждани, особено през есента, когато се приготвя зимнина. Цените в македонските магазини са забележимо по-ниски от тези в България.

Даниела, продавач в зеленчуков магазин в Делчево, предоставя информация за цените: "Доматите ни струват 3 лева, краставицата също 3 лева, чушките ни са 3 лева, морковите - 2 лева. Продаваме и яйца, това са домашни яйца и пресни на ден-два и по 30 стотинки едното."

Магдалена, продавач в хранителен магазин, добавя: "Най-често пазаруват млечни продукти - мляко, кашкавал, защото им е по-евтино тук, отколкото в България." Средната цена на килограм сирене в Северна Македония е около 12 лева, а на кашкавала - 15 лева.

За да се направи по-точно сравнение, репортерският екип закупи няколко основни хранителни продукта в Северна Македония. За бутилка олио, 200 грама масло, килограм брашно, 500 грама кашкавал, 300 грама сирене и две кисели млека общата сума възлезе на 25 лева.

Ядранка, собственик на зеленчуков магазин в Делчево, подчертава, че не само цената привлича българските клиенти: "При нас е по-истинско, при нас си е наше производство, македонско. Не е вносно и затова купуват. Имам си клиенти, които с години си пазаруват."

Важно е да се отбележи, че съществуват митнически ограничения за пренасяне на стоки от животински произход през граница. Българските граждани могат да пренасят максимум 1 килограм от продукти като сирене, кашкавал, салами и месо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари