Българин, санкциониран от САЩ, печели милиони от оръжие за Украйна

0
Бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев се прочу и в аферата "къщи за тъщи"
Бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев се прочу и в аферата "къщи за тъщи" Снимка: Илияна Димитрова / Сега

Бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев се прочу и в аферата "къщи за тъщи"

Бивш заместник-министър на икономиката на България и санкционирано от Съединените американски щати лице - Александър Манолев, реализира значителни печалби чрез сделки между румънската държавна компания „Romarm" и украинската Агенция за поръчки в отбраната. Това разкрива разследване на изданието Europorter, подкрепено с факсимилета на документи, информира Сега.

Семеен бизнес с оръжие

В края на 2021 година бащата на Александър Манолев - Димитър Манолев, придобива дружеството "Български индустриален инженеринг и мениджмънт" (БИЕМ), което преди това е било собственост на оръжейния предприемач Петър Манджуков.

Мащабни договори чрез посредник

През април 2024 година „Romarm" и украинската Агенция за поръчки в отбраната подписват договори с номера №21/4-117-DK-24 и №21/4-118-DK-24 за доставка на 40 000 броя гранатомети BULSPIKE на стойност 104,8 милиона евро. Впоследствие е сключен допълнителен договор за 20 000 термобарични пускови установки на стойност 52,4 милиона евро.

През летните месеци е подписан нов договор за още 90 000 еднократни гранатомета BULSPIKE на стойност 238,5 милиона евро. Общата стойност на договорите достига 395,7 милиона евро.

Санкции и правни проблеми

През юни 2021 година Манолев попада в списъка със санкционирани лица на САЩ заедно с други български граждани. През август същата година той уточнява пред бТВ, че не е санкциониран по закона "Магнитски", а по Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент.

Върховният съд оправда Манолев по делото "къщи за тъщи"

Александър Манолев получи окончателно оправдателна присъда по нашумялото дело "къщи за тъщи". Върховният касационен съд потвърди решението на Благоевградския окръжен съд, с което се слага край на съдебния процес срещу бившия заместник-министър.

В центъра на аферата стои европейско финансиране на стойност 400 000 лева, предназначено за изграждане на къщи за гости. Според първоначалните обвинения, Манолев е използвал средствата за построяване на собствена вила в град Сандански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари