БАБХ констатира огнище на шарка във ферма с овце в Старозагорско

0
Ще бъдат умъртвени близо 400 животни
Ще бъдат умъртвени близо 400 животни Снимка: Асен Игнатов / Архив

Ще бъдат умъртвени близо 400 животни

Отриха огнище на шарка по овцете в Старозагорско. Властите предприемат спешни мерки.

Село Свободен, община Раднево, област Стара Загора, се оказа в епицентъра на здравословна криза, засягаща дребните преживни животни. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди наличието на огнище на шарка по овцете в местен животновъден обект, където се отглеждат 394 животни.

Бърза реакция след сигнал от собственик

Ситуацията се разви, след като собственик на овце подаде сигнал за съмнително заболяване сред стадото си. Реагирайки своевременно, официален ветеринарен лекар посети обекта и взе необходимите проби за лабораторен анализ. Изследванията бяха проведени в специализираната Изпитвателна лаборатория "Екзотични и особено опасни инфекции" към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) в град София. Резултатите недвусмислено потвърдиха наличието на шарка по дребните преживни животни.

Мащабни предпазни мерки

В отговор на потвърденото огнище, БАБХ предприе незабавни действия за ограничаване на разпространението на заболяването:

  1. Определена е предпазна зона с радиус 3 километра около огнището, включваща село Свободен.
  2. Установена е по-широка наблюдавана зона с радиус 10 километра, обхващаща множество села в региона:
    • От община Раднево: Боздуганово, Диня, Трънково, Ковач, Тополяне, Тихомирово, Знаменосец, Българене, Рисиманово, Константиновец и Землен.
    • От община Гълъбово: Априлово, Великово и Разделна.
    • От община Опан: Княжевско, Венец, Кравино и Пъстрен.
    • От община Стара Загора: село Стрелец.

Строги мерки за контрол

В съответствие с европейското и националното законодателство, БАБХ предприема решителни действия за ограничаване и ликвидиране на заболяването. Тези мерки включват хуманно умъртвяване и безопасно обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в засегнатия обект.

Икономически последици

Въпреки че шарката по овцете не представлява пряка опасност за човешкото здраве, нейното разпространение може да доведе до значителни икономически щети за животновъдния сектор в региона. Това поставя под натиск не само местните фермери, но и цялата верига на доставки, свързана с овцевъдството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    [email protected]
    Това е целенасочена ЕС политика за тотално унищожение на животновъдството! Същото имаше, ако не се лъжа, в Холандия (да, Холандия, не ме интересува как се чувстват с ново име). Та и там им измислиха повод за тотално унищожение на животновъдството. Питате се каква е целта?! За да има повод после извергите от ЕС гръмко да заявят, че няма алтернатива на червеи и на скакалци в храните...
  • 0
    3
    Аз
    дайте всички животни да обявим за болни от нещо и да ликвидираме фермерството у нас.Защото така са решили някои, на които раболепно сме се подчинили.Сами се навряхме в батака и сега ще сърбаме от празна паница.
  • 1
    2
    Русенец
    Старозагорско като цяло е доста гнусно място за живот от територията на България.
  • 3
    1
    весо
    Кучета и котки може,а овце и прасета ще умъртвяваме така е в България по нареждане на посолството
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари