АЗП настоява за забрана на имитациите на традиционни млечни продукти

7
Организацията иска законодателни промени и по-строг контрол върху производството на сирене и кисело мляко
Организацията иска законодателни промени и по-строг контрол върху производството на сирене и кисело мляко

Организацията иска законодателни промени и по-строг контрол върху производството на сирене и кисело мляко

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) настоява за пълна забрана на пазара на имитиращи продукти като сирене, кашкавал и кисело мляко. Организацията призовава Министерството на земеделието и храните да направи необходимите промени в законодателството, така че тези продукти да не могат да се наричат по този начин и да не изглеждат като оригиналните традиционни продукти. Председателят на АЗП Пейо Майорски коментира, че българското саламурено сирене и българското кисело мляко са национални символи с вече защитено наименование на произход в Европейския съюз и не трябва да бъдат по никакъв начин имитирани, включително и на родния пазар. Според него трябва да се вземат мерки и за защита на българския кашкавал на ниво Европейски съюз.

АЗП подчертава, че е недопустимо производството на имитиращи продукти, които приличат на традиционното българско сирене, кашкавал и кисело мляко. Тези имитации заблуждават потребителите с по-ниските си цени, предупреждава Майорски. Организацията настоява държавата, чрез Министерството на земеделието и храните, да въведе строги регулации, според които продукти като сирене, кашкавал и кисело мляко могат да бъдат наричани така и да изглеждат по определен начин, само ако са произведени по традиционен начин и с истинско мляко. Останалите имитиращи продукти трябва да носят различни имена и външен вид, като например "бяла буца" или "жълта пита", предлага Майорски. Също така АЗП настоява имената на тези продукти да бъдат ясно обозначени на опаковките с големи надписи, за да не се заблуждават потребителите.

Асоциацията подчертава, че Българската агенция по безопасност на храните трябва да засили контрола върху производството на сирене, кашкавал и кисело мляко, като проверките трябва да обхващат целия производствен цикъл – от преработвателите до търговците и веригите.

Според данни на Министерството на земеделието и храните, близо 20% от произведеното краве сирене през миналата година в България е съдържало добавени растителни мазнини. Анализите показват, че от общо 53 641 тона сирене, произведено през годината, 12 219 тона съдържат палмова мазнина. Това е намаление от едва 1,2% в сравнение с 2022 г. Фалшивото сирене е около 2,5 пъти повече от произведеното сирене от овче мляко, което достига около 4900 тона, като се отчита спад от 11,6% спрямо предходната година.

Млекопреработвателните предприятия в България също така са използвали големи количества немлечни суровини като мазнини и протеини в производството на млечни продукти. През 2023 г. в мандрите са вложени 3615 тона такива суровини, според данни на Министерството на земеделието и храните.

Производството на млечни продукти през 2023 г. показва различни тенденции. Произведени са 153 928 тона заквасени млека, 64 милиона литра течни пакетирани млека, 62 331 тона бели саламурени сирена и 26 308 тона кашкавал. Увеличение се наблюдава при производството на пълномаслено и полумаслено заквасено мляко, докато заквасеното мляко за пиене намалява със 17%. Производството на кашкавал от краве мляко е нараснало с 6,4%, докато кашкавалът от овче мляко е спаднал с 14,3%. Производството на бяло саламурено сирене също е нараснало с 1,7% спрямо предходната година, като най-голям дял (86,1%) заема това, произведено от краве мляко.

АЗП продължава да настоява за защита на традиционните български продукти и предупреждава, че без ефективен контрол и законодателни промени, потребителите ще продължат да бъдат заблуждавани от имитиращите продукти на пазара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари