Автомонтьор: Това не са пътища, това са гробища!

1
Скорост до 110 км/ч и автомобили с мощност до 100 конски сили
Скорост до 110 км/ч и автомобили с мощност до 100 конски сили Снимка: БГНЕС

Скорост до 110 км/ч и автомобили с мощност до 100 конски сили

България се нуждае от цялостна промяна в организацията на движението, смятат експерти.

Пътната безопасност в България продължава да бъде сериозен проблем, като страната ни отчита най-високата смъртност от пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз. При средно 46 смъртни случая на милион жители за ЕС, в България този показател достига алармиращите 82 загинали на милион жители годишно. Експерти в областта на автомобилния транспорт и пътната безопасност споделят своите виждания за причините и възможните решения на този проблем.

Автомонтьор: "Това не са пътища, това са гробища!"

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" по БНР опитен автомонтьор изразява загриженост относно състоянието на пътищата и поведението на водачите в България. Според него страната е достигнала връх по отношение на агресията на пътя.

"При тази агресия пистолети се вадят навсякъде. Не може да продължава така, ако искаме да се развиваме като общество и да се наричаме европейци, а не някакви междинки. Полусъединители, недобре регулирани", споделя той.

Автомонтьорът изразява мнение, че България вероятно е държавата с най-много пътни знаци, което създава объркване сред водачите. "Караш и се чудиш кой знак да следиш. Очите са ти само в знаците", казва той.

Специалистът предлага ограничаване на максималната скорост по пътищата до 110 километра в час, подкрепяйки инициативата на ЕС за намаляване на скоростта в рамките на съюза. "Ние нямаме пътища за тия скорости. Изхвърля те пътят. Това са гробища, това не са пътища", заявява той категорично.

Експерт по пътна безопасност: Необходима е цялостна промяна

Инженер Богдан Милчев от Института за пътна безопасност подкрепя идеята за преразглеждане на цялостната организация на движението в страната. Той смята, че по магистралите в България скорост над 120 километра в час е опасна.

Милчев, който е бивш ръководител на КАТ, изразява съмнение относно ефективността на скорошните законодателни промени за конфискуване на автомобили. Според него, повечето конфискувани превозни средства не са мощни и скъпи коли, за които се предполага, че биха развивали големи скорости.

Експертът посочва, че институциите прилагат еднакъв подход независимо от спецификите на различните региони, давайки за пример Русе и Благоевград. Той цитира анкета на Института за пътна безопасност, която показва, че сред шофьорите преобладава мнението, че камерите за скорост са по-скоро капани, отколкото ефективно средство за повишаване на безопасността на движението.

"Потребителите на транспортната система и тези, които ни я доставят – политиците, живеем в две различни държави", заключава Милчев, подчертавайки необходимостта от по-добра комуникация и разбиране между всички участници в пътното движение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари