Австрийската полиция оповести подробности за грабеж, извършен от българи

2
При грабежа е малтретирана 76-годишна жена
При грабежа е малтретирана 76-годишна жена

При грабежа е малтретирана 76-годишна жена

Следствените органи в провинция Долна Австрия и Федералната следствена служба успяха да идентифицират и задържат извършителите на жесток грабеж, извършен на 23 февруари в Унтертулнербах, част от община Тулнербах в окръг Санкт Пьолтен. В резултат на бързото разследване двама от тримата нападатели, замесени в нападението, са били екстрадирани от България и вече се намират в ареста в Санкт Пьолтен. Тази новина беше съобщена днес от полицията в Мьодлинг.

Подробности за престъплението

Въоръженият обир е извършен в дома на 76-годишна жена, която е била жестоко малтретирана по време на нападението. Щефан Пфандлер, ръководител на следствената служба в Долна Австрия, сподели пред местна медия подробности за събитията. Според Пфандлер, престъпниците са разбили вратата на жилището и са завързали жертвата с кабели, след което са претърсили всички стаи в търсене на пари и ценности. Те успели да отворят и сейф, от който са откраднали пари в брой, златни монети и бижута на стойност около 50 хиляди евро.

Нападателите са оставили възрастната жена в безпомощно състояние, което я е принудило да прекара цели 20 часа в агония, преди да бъде открита от свои познати. Вследствие на престъплението тя е получила множество сериозни наранявания. Пфандлер нарече деянието „отвратително“, подчертавайки жестокостта на нападателите.

Разследването и арестите

Мащабното разследване, което включва анализ на доказателства, видеозаписи и международна кореспонденция с властите в Германия, България, Румъния, Сърбия и Унгария, доведе до идентифицирането на тримата извършители – български граждани на възраст 35, 39 и 40 години. И тримата имат криминални досиета в България. Особено внимание е привлечено от 39-годишния мъж, който има 28 предишни присъди в различни европейски държави, включително за грабеж, кражба, нанасяне на телесна повреда и опит за убийство.

Този мъж е свързан и с друга кражба, извършена на 3 февруари в Баден, където е проникнал в жилищна сграда и е разбил вграден в стената сейф, открадвайки ценности на стойност около 200 000 евро, включително 28 маркови часовника. Съучастник в тази кражба е 43-годишен български гражданин, също с криминално досие.

Към момента екстрадираните в Австрия лица отказват да дадат показания, а полицията продължава оперативните действия за установяване на местонахождението на третия заподозрян – 39-годишният мъж, който все още е в неизвестност.

Международно сътрудничество и реформа на криминалната служба

Министърът на вътрешните работи на Австрия, Герхард Карнер, отбеляза, че този случай представлява „важен удар срещу организираната престъпност“. Той изказа своята благодарност към следователите от екипа за разкриване на грабежи към Следствената служба на провинцията, като същевременно припомни за реформата на Службата за криминални дела, която е в сила от 1 юни. В рамките на тази реформа, борбата с организираната престъпност е определена като приоритет за провинциалните следствени служби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    4
    155
    Защо не пишете,че са цигани бе? Отново Българите са крадци.
  • 4
    3
    ...
    Циганите на сапун и да мия гаража с тяхната пяна от сапуна.
  • 6
    2
    =====
    Повярвайте ми, на тия в австрийския арест ще им разкажат игрите. Пътувах занякъде и пренощувах в едно хотелче на летището във Виена, та има там Билла, две циганки, ама наши си български, опитаха да преджобят едно бабе. Абе като че изпод земята се появиха две австрийски полицайчета, ама такива - пънкарски подстригани, аз такъв бой не бях виждал върху човек. Линейки пристигнаха, но не им свалиха белезниците и в линейката и продължиха да ги млатят.
  • 7
    1
    Въпрос
    Роми?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари