Атанас Запрянов: Бих приел да остана на поста

0
Снимка: БНТ

Имам пълно доверие в премиера и ще приема, ако ми предложи да остана на поста, коментира министърът на отбраната

В очакване на формирането на второто служебно правителство под ръководството на премиера Димитър Главчев, военното министерство заявява готовността си да продължи с текущите приоритети и задачи. Един от ключовите министри, генерал Атанас Запрянов, който в момента заема поста на министър на отбраната, даде ясно да се разбере, че е готов да остане на поста си и през втория мандат на служебното правителство. Неговото участие във второто правителство зависи от решението на премиера Главчев, с когото Запрянов работи в синхрон по време на първото служебно правителство.

По време на мащабно учение между български и американски военни на летище "Пловдив", министър Запрянов заяви, че всички приоритети на военното министерство, заложени в първия мандат на Главчев, са изпълнени. „Засега съм член на първия кабинет на Главчев. Много съм благодарен, че бях част от екипа му. Всички планирани приоритети са изпълнени, мисля и за следващите. Главчев познава много добре всеки министър, така и секторните политики, ще подбере правилните хора. Имам пълно доверие в премиера и ще приема, ако ми предложи да остана на поста“, коментира военният министър.

Запрянов изрази увереност, че има пълна подкрепа за продължаване на започнатите реформи във военното министерство и в системата на националната отбрана. Едно от ключовите направления в неговата работа през следващия мандат ще бъде увеличението на заплатите в армията, което се очаква да влезе в сила в кратки срокове.

Увеличение на заплатите и нови задачи

Военният министър обяви, че заплатите на военнослужещите ще бъдат увеличени с минимум 30 процента. Това е сериозна стъпка към повишаване на мотивацията и задържането на кадрите в системата. Според него, при редовите служители увеличението ще бъде дори по-високо. Предвижда се войниците да получават по 2300 лева, докато военните с офицерски чин ще получават заплати около 2700 лева. Това значително подобрение в условията на труд идва на фона на усилените тренировки и подготовка на военните, които участват в международни учения и мисии.

В допълнение към това, министър Запрянов посочи, че военното министерство е напълно подготвено за организиране на избори за българските военни, които служат зад граница. Ако президентът насрочи избори за 27 октомври, ведомството ще бъде в състояние да организира гласуването и да осигури възможност на военните да упражнят своето право на вот. Това показва ангажираността на военното министерство не само към своите основни задачи, но и към демократичните процеси в страната.

Второ служебно правителство – нови предизвикателства

Второто служебно правителство на Димитър Главчев се очаква да бъде сформирано през уикенда, като се предвижда то да работи по редица важни въпроси, свързани с вътрешната и външната политика на страната. Главчев, който вече има опит като премиер на служебен кабинет, ще подбере екип, който да продължи започнатото в първия мандат и да се справи с новите предизвикателства, стоящи пред България.

Военният министър Запрянов подчерта, че познава добре политиката на премиера и вярва, че Главчев ще успее да подбере най-подходящите хора за втория кабинет

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари