Атанас Запрянов: България трябва да е готова за "най-лошия сценарий"

0
България в сянката на глобалните заплахи
България в сянката на глобалните заплахи Снимка: БНТ

България в сянката на глобалните заплахи

В светлината на нарастващото напрежение в Близкия изток, министърът на отбраната Атанас Запрянов предупреди, че България трябва да бъде подготвена за потенциални терористични заплахи. В интервю за предаването "Още от деня" по БНТ, Запрянов очерта сложната геополитическа ситуация и възможните ѝ отражения върху националната сигурност.

Ескалация на напрежението в Близкия изток

Министър Запрянов подчерта, че след директната атака на Иран срещу Израел, ситуацията в региона е достигнала критична точка. Въпреки дипломатическите усилия за намаляване на напрежението, израелското правителство изглежда готово за ответни действия.

"Не можем да кажем, че има стъпки на деескалация - точно обраното. Имаме стъпки на отговор, което е следваща ескалация", заяви Запрянов, подчертавайки необходимостта от внимателно наблюдение на развитието на ситуацията и пропорционалността на евентуалния отговор.

Потенциални заплахи за България

Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за страната, министърът на отбраната очерта две основни области на безпокойство:

  1. Мигрантски натиск: Очаква се потенциален наплив от до 500 000 или повече мигранти, част от които биха могли да се насочат към Европа. Запрянов увери, че България има план за защита на границата си, който включва възможност за удвояване или утрояване на военното присъствие в подкрепа на Министерството на вътрешните работи.
  2. Терористична активност: Съществува риск от активизиране на ислямистки терористични организации и техни клетки в европейските държави. "България също би могла да бъде цел", предупреди министърът, добавяйки, че специалните сили и военната полиция са готови да реагират според степента на заплаха.

Роля на България в международната сцена

Запрянов коментира и скорошния инцидент, при който името на България беше замесено в атака с пейджъри, определяйки го като опит страната да бъде въвлечена в събития, с които няма връзка. Той подчерта важността на заседанията на Съвета по сигурността, които не само изразяват мнения, но и активират държавната система за подготовка и отговор при кризисни ситуации.

Вътрешни предизвикателства

Министърът беше запитан и за скорошната трагедия с военен пилот. Той обеща, че докладът от разследването на черната кутия ще бъде готов до средата на месеца, след което ще може да се даде по-ясна картина за случилото се. Запрянов подчерта нуждата от по-широк поглед върху подготовката на летателния състав и спазването на мерките за безопасност, като заяви, че ще се търси отговорност по цялата командна верига.

Министър Запрянов призова за повишена бдителност и готовност на всички нива на държавната администрация и обществото като цяло, за да се гарантира сигурността на България в тези несигурни времена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Педерас Запрянов
    България трябва да е готова да ме запре в някоя тъмна килия при първоначален строг режим заедно с куросмук Тагаренко и останалата продажна укропитешка измет!
  • 2
    4
    Русофили за България
    До 1 - путьо псевдобългарин,искаш ли да дойдеш и да те видим с вендетата като ти ебем путката майна,а ?
  • 2
    3
    До 2
    Този екскремент с коментар едно е бесарабският смрадлив наркоман и травестит мартинчо. Пише винаги едни и същи неща защото е ДеБил-ПеПерастска измет. Освен мазно и гнусни лайно,бесарабският куросмук е и доказано страхлива мишка,знае колко ще бъде ритам в главата ако някой реши да се занимава с него,но този е такъв гнусен педал ,че никой не би искал да си губи времето
  • 1
    2
    До Българин или Цигладжия
    На България проблема е от такива като тебе пишман евроатлантици че и крайно десен,смотаняка му със смотаняк,а защо не и от такива които залитат и на изток.Отивай да се биеш за Украйна,калпакстанецо.Нали си голяма работа? Или си посерко? Май си лайка,балалайка.В пръдни един път до фустата и лягай.
  • -2
    1
    Българин
    На България големия проблем е отвътре - това е русофилистичната измет. Искренно се надявам, в най скоро време да започнат вендета срещу русофили, руски дебили и иZрожденци. Изчистването на заразата наречена "русофилия", ще даде шанс да има Българска държава.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари