Атанас Илков: България получава сериозна подкрепа за членство в Шенген

1
Нидерландия запазва подкрепата си, очаква се позицията на Австрия
Нидерландия запазва подкрепата си, очаква се позицията на Австрия Снимка: БТА

Нидерландия запазва подкрепата си, очаква се позицията на Австрия

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков изрази оптимизъм относно шансовете на България за пълноправно членство в Шенгенското пространство. След участието си в заседание на Съвета на Европейския съюз в Люксембург, министър Илков сподели пред български журналисти, че страната ни е получила "изключително сериозна подкрепа" за присъединяването си към Шенген.

"Получихме изключително сериозна подкрепа за пълноправното членство в Шенген", заяви Илков, като подчерта, че тази подкрепа се отнася както за България, така и за Румъния. Според него, положителната оценка е резултат от всичко постигнато и отчетено на днешното заседание.

Министърът изрази надежда за скорошно положително решение по въпроса, но се въздържа от конкретни прогнози за срокове. "Надяваме се съвсем скоро да имаме добро дългоочаквано решение, няма да се обвързвам със срокове", добави той.

Илков подчерта, че на заседанието е била дадена висока оценка за съвместните дейности между България и Румъния, както и за доброто двустранно сътрудничество. Той съобщи, че е провел разговор с австрийския си колега, но засега няма категорична позиция от Виена. "Не мога да кажа каква ще бъде тя в следващите дни", уточни министърът.

В отговор на въпрос на Българската телеграфна агенция (БТА), Илков заяви категорично: "Няма изискване към нас, което да не сме изпълнили". Той изброи редица мерки, които България е предприела, надхвърляйки дори първоначалните изисквания:

  1. Повишаване на капацитета на Гранична полиция с цялото необходимо техническо оборудване.
  2. Засилени мерки по противодействие на организираните престъпни групи за незаконен трафик.
  3. Подобрено взаимодействие с Румъния, Австрия и други европейски държави.
  4. Стратегическо сътрудничество с Турция, определена от министъра като "много важен партньор".

Илков също така анонсира предстоящото закупуване на допълнително технологично оборудване, което ще бъде разположено по българо-турската граница, с цел още по-ефективен контрол и сигурност.

Относно възможността за отпадане на проверките по сухопътните български и румънски шенгенски граници, министърът изрази силна надежда, че такова решение може да бъде взето на предстоящото заседание на вътрешните министри през декември. Той отбеляза, че засега няма промяна в позицията на правителството на Нидерландия, което през декември миналата година подкрепи пълното отпадане на шенгенските проверки за България и Румъния.

Илков припомни, че през декември 2022 година единствено Австрия се противопостави на пълното членство на България и Румъния в Шенген. Той цитира и скорошно изявление на унгарския премиер Виктор Орбан, чиято страна председателства Съвета на Европейския съюз до края на годината, потвърждаващо, че в това отношение няма промяна в позицията на Австрия.

С тези развития България изглежда все по-близо до дългоочакваната цел за пълноправно членство в Шенгенското пространство, което би донесло значителни икономически и социални ползи за страната и нейните граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    фена на Путин
    Еби си майката, боклук ! Те тази подкрепа я дават от години и все не стига. Време е България да се откаже от шенген и да сключи едно сперазумение с Румъния и всичко приключва без никакви измислени и нищоструващи шенгени.
  • 0
    1
    Мартин
    Много тъпо гледа тоя "министър"!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари