Асен Василев: Проблемът в момента е, че „домовата книга“ е празна

0
Луи IV си отиде, двама души трябва да се разберат за правителството
Луи IV си отиде, двама души трябва да се разберат за правителството Снимка: Асен Василев / Facebook

Луи IV си отиде, двама души трябва да се разберат за правителството

Асен Василев, съпредседател на партия „Продължаваме промяната“ и бивш вицепремиер и финансов министър, направи важно изказване в ефира на предаването „Тази сутрин“ по bTV. Във връзка с промените в Конституцията и назначаването на ново служебно правителство, той коментира, че вече няма как един човек да контролира изцяло властта, както беше при Луи IV. Според него, сега двама души трябва да се договорят за управлението, но това изглежда невъзможно на този етап.

След като беше променена Конституцията, няма как един човек да си назначи цялата власт като Луи IV. Трябва двама души да се разберат, а както видяхме това не е възможно – говоря за президента и за потенциалния нов служебен премиер“, поясни Василев.

Конституционни промени и проблеми с назначенията

Бившият финансов министър направи паралел с минали случаи, в които президентът не е издавал указ за назначаването на определени личности на високи постове. Василев припомни случая с Росен Плевнелиев, който напусна церемонията по клетвата на новите конституционни съдии, бойкотирайки избора на Венета Марковска. Според него, това не е нов феномен в политическата система на България, но настоящата ситуация изисква по-сериозно внимание.

Асен Василев коментира, че предложението на „Продължаваме промяната“ при разглеждането на промените в Конституцията е било редовното правителство да продължи да работи, докато не се избере ново. Въпреки това, финалният вариант на промените включва наличието на служебно правителство, като премиерът се избира от списък с определени личности. Това създава нови усложнения в политическата ситуация на страната.

Възможности за ново служебно правителство

Василев отбеляза, че има затруднения в избора на нови кандидати за ключови държавни постове, включително тези от Българската народна банка (БНБ). Основният проблем е, че те могат да поемат позицията на служебен премиер, но след това не могат да се върнат на предишните си позиции, което ги поставя в трудна ситуация.

В същото време няма подобни ограничения за ръководството на Сметната палата. Обаче, случаят с Димитър Главчев, който пое задълженията и на министър на външните работи, е особен. Оказва се, че той е положил клетва само като служебен премиер, но не и като министър на външните работи, което, според Василев, е сериозен пропуск в процеса на назначение.

Вакууми в управлението

Василев подчерта и сериозните административни вакууми в държавното управление. Той посочи, че „домовата книга“ на страната в момента е празна, тъй като омбудсманът е напуснал поста в края на предишното редовно правителство, без да бъде назначен нов на негово място. Процедурата за избор на нов омбудсман е започнала, но с падането на правителството и старта на предизборната кампания, тя е останала недовършена.

Освен това, Василев отбеляза, че в Сметната палата има изтекли мандати на заместник-председателите, което допълнително утежнява ситуацията в институцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    17
    Запознат
    До 14 Ама видя ли познах, дебилът(коментар 2 и 16) е русофил, логично е да се държи невъзпитано.
  • 2
    16
    2 до 14:
    А, твойта майка е още по-близо! Да започнем от там!
  • -3
    15
    Запознат
    До 14 Дебилът(коментар 2) е русофил, логично е да се държи невъзпитано.
  • -2
    14
    О.свищовска
    Номер 2,прочетох,че искаш да слагаш нещо тук-таме на коментатор. Сложи го на майка си,тя ти е под ръка.Поздрави от маймунарника.
  • 3
    13
    Е как може
    да работи "като редовно" правителство, правителство което е подало оставка и тя е приета. Има ли някой на горния ти етаж
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...