Андрей Райчев: Правителствената криза прехвърля властта към президента

0
Социологът прогнозира бъдещи промени в политическата система на България
Социологът прогнозира бъдещи промени в политическата система на България Снимка: БГНЕС / Архив

Социологът прогнозира бъдещи промени в политическата система на България

Социологът Андрей Райчев направи анализ на политическата ситуация в България и подчерта важната роля на президента в моменти на правителствена криза. В интервю за Радио "Фокус" той обясни, че когато правителството изпадне в криза и не може да изпълнява функциите си, изпълнителната власт преминава към президента. Според него това е същността на устройството на Българската конституция.

Райчев посочи, че сделката между президента и новия стар служебен министър-председател е довела до създаването на служебното правителство и е предотвратила политически застой. Той подчерта, че ако не беше тази договорка, България щеше да се окаже в "идиотската ситуация" да стои пред "домовата книга" и да се опитва да я разширява. Според него, другият вариант е бил да се изчака дългата и сложна парламентарна процедура за избор на нов омбудсман, което той определи като нежелано решение.

Андрей Райчев критикува новата редакция на Конституцията, която според него е "много несъвършена". Въпреки че президентът няма пряко право да назначава ново служебно правителство, той все пак може да не подпише указа за неговото назначение, което фактически му дава контрол върху състава на кабинета. Като пример Райчев посочи назначаването на министър Калин Стоянов, което според него е станало по волята на президента.

Социологът също така отбеляза, че правителството и президентът извършват множество дейности заедно, което е въпрос на договаряне, отстъпки и сделки. Според него това е нормална практика и предвидена от Конституцията. Той подчерта, че подобни договорености са основата на стабилността в страната.

Андрей Райчев акцентира върху наблюдаваната персонализация в политиката, където липсата на идеен възход дава предимство на личностите пред партиите. Според него това ще доведе до смяна на политическите поколения, като ще настъпят времена, когато хората няма да недоволстват от политиците постоянно. Той също така предупреди, че евентуална смяна на политическата система може да доведе до отказ от парламентаризма и преминаване към еднолична власт и президентска република, което по думите му би било пагубно за България.

Социологът завърши анализа си с предсказание за бъдещи промени в българската политика, като изрази надежда за нови поколения политици, които да възстановят доверието на гражданите и да доведат до по-стабилна и ефективна политическа система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Elena90
    В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: [email protected]
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари