Арменската църква в Русе ще освети хачкар в неделя

1

Официална церемония и литургия ще се проведат в арменската апостолическа църква „Сурп Аствадзадзин“ в Русе

Утре, в двора на арменската апостолическа църква „Сурп Аствадзадзин“ („Св. Богородица“) в град Русе, ще бъде осветен новопоставен хачкар. Събитието ще започне със светата литургия в 10:30 часа, след което официалната церемония по освещаването на хачкара ще се проведе в 12:00 часа. Сред гостите на събитието ще бъде и областният управител на Русе Драгомир Драганов.

Хачкарът, изработен от арменски туф в типичния червеникавокафяв цвят, е с височина над един метър. Този каменен кръст е характерен за арменското изкуство и е известен със своята изящна дантелена резба, в която доминира кръстът, заобиколен от геометрични орнаменти и фигури на светци. Смята се, че хачкарите датират от 12 век или дори по-рано и през 2010 година са включени в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО.

На церемонията ще присъстват извънредният и пълномощен посланик на Армения в България Н. Пр. Армен Едигарян, представители на местната и държавната власт, както и представители на различни вероизповедания. Мероприятието е спонсорирано от Съюза на арменците в Европа с председател Артур Хованесян, Арменската апостолическа църква и Общоарменския благотворителен съюз в града.

По време на светата литургия ще бъде извършено и ръкополагане на поддякони от Негово Високопреосвещенство Татев Агопян, който е архиерей на Арменската епархия в Румъния и архиерейски наместник на Арменската епархия в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари