Археолозите в Червен откриха златна монета от XIII век

18

Нови находки от Средновековния град хвърлят светлина върху обитаването на крепостта

Златна монета от времето на никейския император Йоан III Дука Ватаци (1222 – 1254) е сред първите ценни находки, открити по време на новия археологически сезон в средновековния град Червен. Монетата е намерена в южното подножие на Междинната крепостна стена, в западната част на града, и добавя нови елементи към хронологията на обитаване на западния хълм на Червен.

Тази находка е част от 57-ата поредна археологическа кампания, която се фокусира върху разкриването на нов сектор от Междинната крепостна стена. Екипът, ръководен от археолога Светлана Великова от Регионалния исторически музей – Русе, и с научна консултация от доц. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей – БАН, Филиал Велико Търново, работи активно върху изследването на западния хълм. През последната седмица са изследвани скални изсичания и основите на сгради, разположени северно от стената.

Наред с перперата, сред откритите находки се отличават монети от периода XIV – XV век, върхове на стрели, украшения, както и фрагменти от трапезна и кухненска керамика. Откритите материали затвърждават историческата значимост на укрепителното съоръжение и хронологичното му свързване с бурния период след османското завоевание на Червен през 1388 г.

През 2023 година археолозите потвърдиха съществуването на Междинната крепостна стена, разкривайки 20-метров участък, югоизточно от Църква №16. Откритите находки, сред които 462 артефакта, включващи монети, керамика и въоръжение, показват, че стената е била изградена след османското завоевание и е функционирала в началото на XV век – време на въстания и военни конфликти. Специалистите предполагат, че стената е играла ключова роля по време на въстанията на българите и походите на влашкия войвода Мирчо I Стари на юг от Дунав.

Разкопките в Червен са подкрепени от Министерството на културата чрез програмата за теренни археологически проучвания и консервация за 2024 година. В тях участват експерти от Русенския музей, както и археолози, докторанти и студенти от редица университети в страната, включително Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Перпери
    Според качеството на находката и стойността на златото в момента от 300 $ до 1200 $ може и малко повече.Срещат се зад транспортна болница много.Последно пак от там извадиха находка и я обявиха.Намират се покрай Пиргово,с.Мечка и на доста места.Вдлъбнатината на монетата говори за инфлационни процеси.България е богата на история,край няма,България,а не САЩ
  • 0
    1
    Ивета
    И гле'й к'о ста'а сега. Ще го разкопаят като кокошка двор, знайни и незнайни копачи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари