Археолози откриха уникална находка край Русе

5
Изцяло запазен сфероконус предизвика вълнение сред археолозите
Изцяло запазен сфероконус предизвика вълнение сред археолозите

Изцяло запазен сфероконус предизвика вълнение сред археолозите

Археологически екип от Регионалния исторически музей в Русе направи изключително рядко откритие по време на разкопки в крепостта "Кале Широково". Ръководителят на експедицията Деян Драгоев и неговите колеги попаднаха на напълно запазен керамичен съд, известен в научните среди като "сфероконус".

Откритието предизвика вълнение сред специалистите, тъй като подобни артефакти са рядкост в българските земи. Досега сфероконуси са намирани само в няколко исторически обекта в страната, включително древните столици Плиска и Преслав, както и в Силистра, София и Перник.

Интересното при тези съдове е, че те имат широко разпространение в огромен географски ареал - от Египет на югозапад, през Близкия изток и Средна Азия, до Кавказ и Китай на изток. Това поставя въпроса за тяхното предназначение и произход, който все още е обект на оживени дискусии сред учените.

Експертите предлагат различни хипотези за функцията на сфероконусите. Някои смятат, че са служили като контейнери за съхранение и транспортиране на ценни алхимични продукти, живак или други редки химични елементи. Други предполагат, че са били използвани за пренасяне на козметични масла и лекарства. Има и теория, че са служили като бутилки за различни спиртни напитки.

Една от най-интригуващите хипотези е, че сфероконусите всъщност са били ръчни запалителни гранати, използвани за разпръскване на известния "гръцки огън" - легендарно оръжие от средновековието.

В контекста на българската история, появата на сфероконусите се свързва с присъствието на печенегите - номадски народ, който е имал значително влияние в региона през XI век. Всички досега открити подобни съдове в България са датирани в периода между 30-те и 60-те години на XI век.

Находката от "Кале Широково" хвърля нова светлина върху историята на региона и потенциално може да разкрие важни детайли за търговските и културните връзки на средновековна България. Предстоят подробни анализи на артефакта, които биха могли да дадат повече информация за неговия произход и предназначение.

Откритието още веднъж подчертава богатото археологическо наследство на Русенския регион и важността на продължаващите проучвания в района. То също така показва, че дори и в добре изследвани обекти като "Кале Широково" все още има възможност за изненадващи и значими открития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Либийски архолог
    Пренасяли са семе на арабухите. От дядо знам. Сега също се празни оня неверник в свероконуза на сливата от Никулово. .
  • 4
    2
    Аз
    Остава да открият и цилиндрокълбото...
  • 6
    1
    Археолог
    Открихме мумията на фараона А НУН РА.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари