Арестуваха Никола Николов - Паскал в Сърбия

0

Той е издирван във връзка с аферата в Агенция "Митници" и е сочен за контрабандист номер едно

Сръбските власти задържаха издирвания контрабандист Никола Николов - Паскал.

В петък, 27 септември 2024 година, сръбските правоохранителни органи, в сътрудничество с българските специални служби, успешно проведоха операция по задържането на Никола Николов, известен с прякора "Паскал", съобщи вестник "24 часа".

Николов, който е обект на Европейска заповед за арест, е считан за една от ключовите фигури в мащабна контрабандна схема, разкрита по-рано тази година.

Арестът на Николов е пряко свързан с разследването на т.нар. "афера с митниците", която разтърси България през април 2024 година. Тогава бяха повдигнати обвинения срещу няколко високопоставени служители, включително бившия директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и бившия главен секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев.

Според информация от прокуратурата, Паскал е играл централна роля в организирана престъпна група, специализирана в контрабанда на цигари през българските граници. Разследващите твърдят, че групата е използвала връзки на високо ниво в митническата администрация и МВР, за да улесни нелегалния трафик и да отстрани служители, които биха могли да попречат на дейността ѝ.

Въпреки че името на Никола Николов не е широко известно на обществеността, той е бил на радара на правоохранителните органи от дълго време. Още през 2015 година високопоставен източник от Агенция "Митници" разкри пред медиите, че дейността на Паскал е нанесла щети на държавата в размер на милиарди левове.

Експерти в областта на митническия контрол оценяват, че само за един месец контрабандната дейност през Граничен контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" е възлизала на около 130 милиона лева. От тази сума загубите за държавната хазна от неплатени мита и данък добавена стойност са били над 30 милиона лева месечно.

Никола Димитров Николов е роден на 8 май 1961 година в град Димитровград. Преди девет години официалният му адрес е бил регистриран в град Хасково, но според източници той е прекарвал голяма част от времето си в местност близо до град Кавала, Гърция.

Интересен факт е, че Николов е имал връзки със службите за сигурност още от времето на Държавна сигурност. Това вероятно е допринесло за способността му да оперира дълго време без да бъде изправен пред съда.

Единственият сериозен удар върху дейността му е нанесен през 1998 година, когато контраразузнаването, ръководено тогава от генерал Атанас Атанасов, провежда операция, при която са задържани три тира с контрабандни цигари на Граничен контролно-пропускателен пункт "Ново село" на българо-гръцката граница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари