АПИ стартира проектирането на скоростен път Монтана - София

0
Проектът предвижда тунел под Петрохан
Проектът предвижда тунел под Петрохан Снимка: АПИ

Проектът предвижда тунел под Петрохан

Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) направи решителна крачка към реализирането на дългоочаквания скоростен път между Монтана и София. На 14 октомври 2024 година бе подписан договор за изработване на идеен проект за модерната пътна артерия, която ще включва и тунел под Петрохан.

Ключови детайли от договора

Инж. Йордан Вълчев, председател на Управителния съвет на АПИ, постави подписа си под важния документ. След проведена открита процедура по Закона за обществени поръчки, за изпълнител бе избрано дружеството „Трансконсулт-22" ЕООД. Стойността на договора възлиза на 3 533 333,33 лева без включен данък добавена стойност (ДДС). Срокът за изпълнение на проекта е определен на 365 календарни дни.

Амбициозни цели и технически параметри

Предстои разработването на разширен идеен проект за трасе с приблизителна дължина от 82 километра. То ще свърже обхода на град Монтана със Софийския околовръстен път, като проектната скорост е заложена на впечатляващите 120 километра в час. Важно изискване е новото трасе да бъде съобразено с вече съществуващите проекти за скоростен път Монтана - Враца и автомагистрала „Европа".

Екологични съображения

При разработването на идейния проект, изпълнителят ще трябва да се съобрази с редица екологични фактори. Ключово изискване е избягването на преминаване през защитени зони и територии. Проектът трябва да отговаря на всички изисквания, заложени в Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Стратегическо значение на проекта

Скоростният път Монтана – София, с планирания тунел под прохода „Петрохан", се очертава като ключов елемент не само за националната, но и за европейската транспортна мрежа. Направлението на път II-81 София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом представлява най-краткото възможно трасе между двата града. В момента обаче времето за пътуване е значително удължено поради необходимостта от преминаване през старопланинския проход „Петрохан".

Предизвикателства пред настоящата инфраструктура

Зимният сезон създава допълнителни затруднения за пътуващите по това направление. Планинският релеф и влошените метеорологични условия често налагат ограничаване на движението, което води до пренасочване и натоварване на трафика по алтернативни пътни артерии.

Исторически контекст на проекта

Идеята за подобряване на пътната връзка между София и Монтана не е нова. Още в края на 80-те години на миналия век са провеждани проучвания за икономическата целесъобразност на подобен проект. През 2020 година е изготвено прединвестиционно проучване, което разглежда три варианта за подобряване на трасето с изграждане на тунел. Поради екологични съображения и засягането на защитени зони, процедурите по ОВОС са били прекратени, за да се потърси по-оптимално проектно решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари