Антон Кутев: Главчев не направи усилие да разбие мита за зависимост

0
Конституционна криза и политически зависимости
Конституционна криза и политически зависимости Снимка: БТА

Конституционна криза и политически зависимости

Антон Кутев изрази сериозна критика към Димитър Главчев, като го определи като фигура, неспособна да води самостоятелна политика. Според Кутев, Главчев не притежава необходимите умения за управление на държавата и не демонстрира ясно изразена собствена воля. Това заяви той в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус".

"Ако имаш компетентен министър-председател, той може да постигне значими резултати дори в рамките на 3-4 месеца. Но това изисква човек, който да води политика самостоятелно, без зависимости, и с ясна цел. За съжаление, Главчев не ми изглежда такъв и се надявам, че ще ме опровергае през втория си мандат," коментира Кутев.

По негово мнение, политиката е изкуство на жестовете и символите, а действията на служебното правителство имат ключово значение в краткия му мандат. Назначаването или уволнението на областни управители с очевидното подозрение, че някой друг диктува тези решения, е ясен знак за зависимост, твърди Кутев. "С този жест Главчев категорично подчерта мита, че е зависим, вместо да го разбие," подчертава той.

Кутев също така изрази притеснения относно промените в Конституцията, които според него ще доведат до конституционна криза. Според него, новата Конституция цели да отстрани президента от процеса на определяне на членовете на служебното правителство, което оставя страната без ясен отговорен субект. "Президентът е умишлено изхвърлен от играта с цел да се попречи на създаването на смислено управление," каза Кутев.

Кутев беше категоричен, че в България на власт са хора, които не само не могат да управляват ефективно, но и се стремят да попречат на всяко възможно успешно управление. "Това е рецептата за неуспеха на България," смята той.

Той също така подчерта важността на предстоящите избори и необходимостта те да бъдат организирани и проведени по начин, който да гарантира стабилността на страната. Според Кутев, основният въпрос е доколко служебното правителство е способно да осигури нормалност и почтеност в този процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари