Античен саркофаг е използван като маса в бар "Раджана"

0
Как един плажен бар стана център на археологически скандал
Как един плажен бар стана център на археологически скандал

Как един плажен бар стана център на археологически скандал

В разгара на летния сезон, когато хиляди туристи търсят релакс и забавления по Черноморието, Варна се оказа в центъра на необичаен и шокиращ археологически скандал. Бар "Раджана", разположен в курорта Св. Св. Константин и Елена, привлече вниманието на цяла България, след като се разкри, че е използвал автентичен античен саркофаг като част от обзавеждането си.

Историята започва, когато бивш полицай, почиващ в морската столица, забелязва необичаен обект сред декорациите на бар "Раджана". На пръв поглед това изглежда като екстравагантна мебел, но бързо става ясно, че всъщност става дума за античен саркофаг, датиращ от II-III век след Христа. След подаден сигнал в Пето Районно управление - Варна, археолози от Археологическия музей във Варна потвърждават автентичността на находката.

Саркофагът, с размери 90 х 235 х 75 см, е изключително ценен артефакт от римската епоха. Той е украсен с богати релефи, включващи гирлянди с висящи гроздове, животински глави и древногръцки символи като лабрис (двуостра брадва). Невероятно, но този уникален исторически предмет е бил покрит с обикновена бяла боя, вероятно за да се впише в модерния дизайн на плажния бар.

Разследването разкри, че саркофагът е бил част от интериора на бар "Раджана" още от откриването му през 2020 година. Архивни снимки потвърждават, че древният артефакт е бил използван като маса в продължение на няколко години, без това да предизвика каквато и да е реакция от страна на властите или обществеността. Зад тази скандална ситуация стои фирмата "Екстра Фишинг" ЕООД, собственост на Ивелина Петкова Павлова. Тя също така фигурира в две други фирми, свързани с известния бизнесмен Марин Митев, което повдига въпроси за възможни конфликти на интереси и съмнителни бизнес практики.

Този случай повдига редица важни въпроси. Как е възможно ценен исторически артефакт да бъде използван като обикновена мебел в продължение на години, без това да бъде забелязано от компетентните органи? Как е станало така, че собствениците на заведението са се сдобили със саркофага и каква е тяхната отговорност? Защо системата за опазване на културното наследство е пропуснала да защити този безценен артефакт?

Случаят с бар "Раджана" е ярък пример за необходимостта от по-строг контрол и по-ефективни мерки за опазване на културното наследство в България. Той разкрива дълбоки пропуски в системата и показва, че комерсиализацията понякога надделява над историческата и културна стойност. Необходимо е не само по-строги проверки, но и по-високи глоби за нарушителите, както и по-добра образователна кампания относно значимостта на културното наследство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Римлянин
    Нормално е, там ходят само римляни.
  • 0
    1
    Я.я.я....
    Имах си ,Аз бившият полицай да е от Русе,а? Тоз камък ако го бяха замъкнали до ,Мюнхен или Виена или Франция еле до Англия? Пари щяха да гризнат яки.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари