Откритият на плажа саркофаг е автентичен

1
Археолозите установиха, че той датира от II век след Христа и принадлежи към т.нар. гирляндни саркофази от римската епоха
Археолозите установиха, че той датира от II век след Христа и принадлежи към т.нар. гирляндни саркофази от римската епоха Снимка: Красимир Кръстев / БТА

Археолозите установиха, че той датира от II век след Христа и принадлежи към т.нар. гирляндни саркофази от римската епоха

Археолозите от Регионалния исторически музей - Варна потвърдиха автентичността на саркофага, който беше открит на плажа в курорта "Св. Св. Константин и Елена" в края на миналия месец. След като част от фасадната боя, покриваща ценния артефакт, беше премахната, учените установиха, че той датира от II век след Христа и принадлежи към т.нар. гирляндни саркофази от римската епоха, известни със своята богата орнаментика.

Находката е изработена от черупчест варовик, характерен за Северозападна България. В социалните мрежи се появиха снимки, показващи, че саркофагът е бил използван като бар плот в едно от популярните заведения на плажа. Този факт предизвика сериозни въпроси относно опазването на културното наследство в България.

Археологът Александър Минчев от Регионалния исторически музей - Варна заяви пред БНТ, че всеки археологически обект, независимо от това къде и от кого е намерен, принадлежи на държавата и трябва да бъде предаден на най-близкия музей. Той подчерта, че е отговорност на полицията и прокуратурата да разследват как саркофагът е попаднал на плажната ивица във Варна и да предприемат необходимите мерки за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще.

Според Минчев, това вероятно не е единичен случай и трябва да се обърне внимание на подобни инциденти, за да се защити културното наследство на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари