Ангел Кунчев: Западнонилската треска не се предава от човек на човек

1
По тази причина рискът от епидемия е минимален, смята експертът
По тази причина рискът от епидемия е минимален, смята експертът Снимка: БГНЕС

По тази причина рискът от епидемия е минимален, смята експертът

Това лято в България бяха регистрирани два смъртни случая, свързани със западнонилска треска, които отново повдигнаха въпроса за разпространението на това опасно заболяване. Въпреки това, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев увери, че рискът от епидемия е минимален, тъй като вирусът не се предава от човек на човек. Това значително ограничава възможността за епидемични взривове и разпространение на болестта сред населението.

В интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV доц. Кунчев обясни, че западнонилската треска се предава чрез ухапване от заразени комари. Именно поради тази причина, случаите на заболяването са свързани основно с периодите, в които тези насекоми са активни. С намаляването на популацията на комарите в края на лятото, рискът от нови инфекции също намалява.

Западнонилска треска: Какво трябва да знаем?

Западнонилската треска е заболяване, което често остава незабелязано, тъй като при 80% от заразените хора инфекцията протича безсимптомно. Почти 20% от случаите могат да проявят леки симптоми, като повишена температура или кожен обрив, които обаче често не предизвикват сериозно внимание и могат да останат недиагностицирани. Само при един на сто души заболяването може да прогресира до по-тежки форми, като менингит или енцефалит, които могат да застрашат живота.

Доц. Кунчев посочи, че по-тежките и фатални случаи на западнонилска треска обикновено засягат по-възрастни хора с хронични заболявания. Именно тези уязвими групи от населението са най-застрашени, тъй като при тях имунната система е по-слаба и трудно се справя с инфекцията.

Трудности в диагностицирането

Една от основните причини за късното диагностициране на западнонилската треска е сходството ѝ с други заболявания. Симптомите често наподобяват тези на грип, което затруднява лекарите в разпознаването на инфекцията. Вирусът е установен и описан сравнително късно в световен мащаб – едва през 1999 година в Съединените американски щати. Тогава масово измиране на птици привлича вниманието на учените, които откриват, че причината за това е нов вирус, по-късно наречен западнонилски.

Как да се предпазим?

Предвид начина на предаване на заболяването, основният метод за предпазване е защитата от комари. Доц. Ангел Кунчев напомни, че използването на репеленти, мрежи против насекоми и избягването на места с висока концентрация на комари могат значително да намалят риска от заразяване.

Въпреки регистрираните смъртни случаи, доц. Кунчев е оптимистичен, че броят на заразените няма да се увеличи значително, тъй като сезонът на комарите е към своя край. Той обаче подчерта, че е важно хората да бъдат информирани и да вземат необходимите мерки за предпазване, особено в месеците, когато комарите са най-активни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари