Ангел Кунчев: След един месец започва имунизацията срещу грип

1
По думите на здравния инспектор, ваксините се подготвят на базата на случилото се в южното полукълбо
По думите на здравния инспектор, ваксините се подготвят на базата на случилото се в южното полукълбо Снимка: БТА

По думите на здравния инспектор, ваксините се подготвят на базата на случилото се в южното полукълбо

Най-удачният период за поставяне на противогрипна ваксина е от края на септември до средата на октомври. Това препоръча доцент Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в ефира на предаването "Денят започва в неделя" по БНТ. Според него тази година ваксините се подготвят по обичайния начин – въз основа на опита от южното полукълбо, където зимата вече е преминала.

„Не очаквам големи изненади през зимата. Ситуацията е нормална и очакваме обичайна грипна епидемия“, сподели доц. Кунчев.

Той също така засегна актуалната тема за продължаващите случаи на COVID-19. По думите му, ковидът вече се е превърнал в рутинен вирус, който циркулира без да води до тежки последици. „Болниците не се пълнят, а и не умират масово хора. Ваксините за COVID-19 се препоръчват основно за възрастни хора, малки деца и лица с хронични заболявания. За останалите, ваксината не е задължителна“, обясни той.

По отношение на западнонилската треска, доц. Кунчев подчерта, че няма повод за притеснение, тъй като болестта не се предава директно от човек на човек, а чрез животни и ухапвания от комари. С настъпването на по-студеното време, случаите на западнонилска треска се очаква да намалеят.

Държавният здравен инспектор коментира и нивото на задължителната имунизация в България. Според него, за да се постигне ефективен колективен имунитет срещу болести, за които има ваксина, е необходимо над 95% от населението да бъде имунизирано. „Всичко под този процент е компромис“, допълни Кунчев. Той даде пример с Румъния, където наскоро избухна епидемия от морбили, заразила около 20 000 деца, като 20 от тях са починали. „Не трябва да допускаме подобен сценарий в България“, заключи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари