Ангел Кунчев: От 2-3 седмици се разпространява Ковид-19

0
COVID-19 става един от многото респираторни вируси
COVID-19 става един от многото респираторни вируси Снимка: БГНЕС

COVID-19 става един от многото респираторни вируси

През последните две-три седмици се наблюдава значително увеличаване на случаите на COVID-19 в България и из цяла Европа. Това потвърди в ефира на предаването "Тази неделя" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По негови думи, официално регистрираните случаи са около 200-250 на седмица, но реалната бройка вероятно е много по-голяма - поне пет-шест пъти повече.

Коронавирусът в момента засяга предимно горните дихателни пътища, а симптомите включват сълзене на очите, кихане, продължаваща две-три седмици дразнеща кашлица, течащ нос, болки в гърлото и загуба на обоняние. "Хубавото е, че се кара сравнително леко, хората затова не се изследват, не ходят на лекар и не попадат в официалната статистика", допълва Кунчев.

Въпреки увеличението на случаите, главният държавен здравен инспектор уверява, че сме далеч от стойностите от пандемичния период, и подчертава, че COVID-19 все повече се превръща в един от многото респираторни вируси, с които хората живеят.

Сред летните вируси, които също засягат страната, най-разпространени са ентеровирусите. Те обикновено предизвикват лека симптоматика, като разстройство, което в повечето случаи преминава за ден-два без особено лечение. Въпреки това, доц. Кунчев съветва да бъдем внимателни, особено когато става въпрос за малки деца, при които симптомите и дехидратацията се развиват много по-бързо.

„По навреме трябва да търсим лекарска помощ при малките деца, за да избегнем по-сериозни усложнения“, напомня Кунчев.

По отношение на други здравни проблеми, свързани с лятото, се отчита намаление на случаите на коклюш, но има лек ръст в случаите на дизентерия и салмонела. Салмонелозата продължава да бъде актуален проблем, особено в определени региони, като град Варна, където засяга предимно децата.

„Работим активно с Българската агенция по безопасност на храните, за да установим източника на салмонелозата“, посочва Кунчев.

В допълнение, той обръща внимание на опасностите от бактериални инфекции, свързани с топлото време, особено при неправилно съхранение и обработка на хранителни продукти. Въпреки това, няма официално регистрирани случаи на западнонилска треска у нас, но не се изключва възможността за наличието им.

„Общите симптоми на западнонилската треска наподобяват всяко друго респираторно заболяване, но с по-бърз и тежък ход“, обяснява доц. Кунчев.

По отношение на лаймската болест, той съобщава за значителен ръст на случаите - два пъти повече в сравнение с 2023 година, което изисква повишено внимание и превантивни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 26
    1
    майка_му_женка_му_и_щерка_му_...
    Мръсен, долен, алчен боклук, работещ за „Фондация Рокфелер“! Няма да да ви принуждава да си пръснете гъза от „ваксините“ им ли? Че нали от такива лековерни „стадни говеда“ направиха милиарди с тоя театър „ковид“-а! ************* https://narod.bg/2021/11/24/схема-в-narod-bg-ангел-кунчев-работи-за-проек/
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари