Андрей Янкулов: Властовата корупция в България е прикрита от антикорупционните институции

2
Експертът в „Антикорупционен фонд“ е един от авторите на годишния доклад „Точка на замръзване“
Експертът в „Антикорупционен фонд“ е един от авторите на годишния доклад „Точка на замръзване“ Снимка: Личен архив

Експертът в „Антикорупционен фонд“ е един от авторите на годишния доклад „Точка на замръзване“

Властовата корупция в България е прикрита от антикорупционните институции, заяви Андрей Янкулов, старши правен експерт в „Антикорупционен фонд“ (АКФ) и бивш заместник-министър на правосъдието, в предаването „Кой говори?“ по Дарик радио. Янкулов е и един от авторите на годишния доклад на АКФ, озаглавен „Точка на замръзване“, който изследва антикорупционната дейност на държавните институции в България.

Политически и съдебни зависимости

Според Янкулов няма логика политическите партии ГЕРБ и ДПС да не подкрепят създаването на парламентарна комисия, която да изясни зависимостите в правосъдието. В сряда двете партии не подкрепиха предложението за сформиране на нова комисия по казусите „Нотариуса“ и „Пепи Еврото“. „Самият факт, че партии отказват да подкрепят такава дейност в парламента, подсказва, че зависимостите в правосъдието достигат до политически етажи, където няма желание за задълбаване по темата“, коментира Янкулов.

Проблеми в парламента и правосъдната система

Янкулов подчерта, че в предишния парламент видяхме поведение, което целеше да създаде привидност, че има институционална реакция. „В началото всичко беше проформа, за да се създаде привидност, че има институционална реакция“, каза той. Според него не се е стигнало до реално разплитане на зависимостите в правосъдието при случая с Мартин Божанов „Нотариуса“ и Пепи Еврото. Юристът припомни и процесите, довели до свалянето на Иван Гешев миналата година.

Антикорупционната дейност в България

Властовата корупция в България е прикрита от антикорупционните институции, заяви Янкулов. Той отбеляза, че се водят наказателни разследвания на високо ниво и през годините е имало обвиняеми и подсъдими министри, шефове на държавни агенции и други, но делата са били прекратявани без резултат. „В много от тези случаи прокуратурата се съгласява и те приключват в тишина“, заяви експертът на АКФ.

Борба за влияние в съдебната система

Янкулов коментира, че борба на лобита в съдебната система не е имало, а по-скоро става въпрос за реакции в резултат от отказа на Гешев да се оттегли. „Подкрепата на задкулисната власт беше за Сарафов“, заяви експертът. В разговор от изтекъл запис между Гешев и члена на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев се говореше как доверието на Гешев е свалено от задкулисната власт и той трябва да се откаже от поста си.

Казусът „Барселонагейт“ и други ключови случаи

Относно казуса „Барселонагейт“ Янкулов коментира, че процесуално случаят никога не е бил насочен срещу Борисов. Активностите на Гешев се оказаха безуспешни, тъй като беше изгубил необходимата подкрепа. Според Янкулов най-ключовите казуси, при които се наблюдава пълно институционално бездействие, са тези, в които институциите трябваше да се саморазследват – „Осемте джуджета“ и Петър Петров-Еврото, SS Club и Мартин Божанов-Нотариуса.

Институционална пасивност и зависимост

В тези процеси не е замесена само прокуратурата, но и Министерството на вътрешните работи. Ние публикувахме данни на зависимости на полицейски служители с престъпната група, но нямаше отзвук по случая“, подчерта експертът.

Политическите процеси в ДПС

Относно актуалните процеси в ДПС, Андрей Янкулов заяви, че всяко разместване на политическите пластове е положително явление. Въпреки това, подобни събития в миналото „не са довеждали до промяна на институционалната среда“. Янкулов подчерта, че институциите в България продължават да функционират в условията на зависимост и липса на истинска антикорупционна воля, което оставя множество нерешени казуси и подкопава доверието на обществото в правосъдната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари