Анализатори: Включването на България в скандала с "Хизбула" е димна завеса

0
Анализатори: Включването на България в скандала с "Хизбула" е димна завеса
Анализатори: Включването на България в скандала с "Хизбула" е димна завеса Видео: NOVA

Коментар на проф. Владимир Чуков и Иван Анчев

Подозрения за българска следа при взривените пейджъри, използвани от "Хизбула" в Ливан, предизвикаха реакции от експерти в областта на международните отношения и сигурността. Темата беше обсъдена в сутрешния блок "Здравей, България" на Нова телевизия, където арабистът професор Владимир Чуков и Иван Анчев от Центъра за глобални хибридни заплахи споделиха своите гледни точки.

Професор Чуков изрази мнение, че унгарските медии са тези, които първоначално са свързали България с тази история. Той подчерта, че това медийно присъствие се е разпространило и в Близкия изток, което е довело до споменаването на България в контекста на случая. Експертът изрази загриженост относно този факт, но същевременно посочи, че ливанският вестник "Ал-Акбар", свързан с "Хизбула", е публикувал подробен анализ на ситуацията.

"Българската страна трябва много ясно да каже, че България няма нищо общо с тези устройства", категорично заяви професор Чуков. Той добави, че информацията, публикувана в българските медии, вече е част от разследването, провеждано от самата "Хизбула".

От своя страна, Иван Анчев се съгласи с позицията на професор Чуков, особено по отношение на необходимостта да се прекрати тенденцията България да бъде въвличана в негативни новини. Анчев отбеляза, че навременното изявление на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е било положителна стъпка, за разлика от предишни подобни случаи, когато е имало мълчание от страна на институциите.

Експертът от Центъра за глобални хибридни заплахи характеризира включването на България и Унгария в историята като "класически пример за димна завеса". Според него, това е сериозна операция, подготвяна в продължение на няколко години, чиято цел е да отклони вниманието от истинския произход на взривните устройства.

"Подтвърждава се, че тези пейджъри физически не са минавали не само през България, а и през Европа като цяло", заяви Анчев. Той посочи, че фиктивните фирми, през които са минавали плащанията, вероятно са използвани за прикриване на определен вид финансиране. Анчев подчерта, че една от основните задачи на ДАНС в момента е да проследи тези финансови потоци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари