Алергии през лятото: Какво трябва да знаем

0
Летният сезон носи повече алергени и насекоми: как да се предпазим?
Летният сезон носи повече алергени и насекоми: как да се предпазим? Видео: NOVA

Летният сезон носи повече алергени и насекоми: как да се предпазим?

В студиото на предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS, алергологът Сиана Христова коментира важността на профилактиката на алергията, започваща още от корема на майката. „Нашата имунна система е подложена на контакт с различни алергени. Профилактиката на алергията започва от корема на майката. Най-крехкият момент за децата, е ранният пренатален период и периодът на захранване на кърмачето”, подчерта Христова.

Лятото – сезонът на сенната хрема и насекомите

Според алерголога, лятото е най-активният сезон за насекоми и полени, което значително увеличава риска за хората, страдащи от сенна хрема. „Ако човек има алергия към нещо, то той е много „по-сладък” за насекомите, защото се отделят феромони, които ги привличат. Затова през лятото алергените стават много повече”, посочи Христова.

Защита от алергии: какво да носим и как да се грижим за кожата си

Христова напомни, че е добре всеки човек, който е податлив на алергии, да носи със себе си противоалергични лекарства. „Слънцето е опасно за всички, но в контекста на алергичните състояния, човек би трябвало да се е адаптирал към него. Трябва да знаем каква козметика е добре да бъде използвана върху тялото ни”, допълни алергологът.

Ключови съвети за лятната защита срещу алергии

  1. Носете противоалергични лекарства – Винаги имайте под ръка медикаменти, които да помогнат при внезапни алергични реакции.
  2. Избягвайте алергени – Опитайте да ограничите контакта си с полени и насекоми, особено в пиковите часове на деня.
  3. Използвайте подходяща козметика – Избирайте продукти, които са хипоалергенни и специално предназначени за чувствителна кожа.
  4. Пазете се от слънцето – Прилагайте слънцезащитни продукти с висок SPF, които са подходящи за вашия тип кожа и състояния.
  5. Следете хранителния режим – Профилактиката на алергията започва от най-ранен етап, включително и периода на захранване на кърмачето.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари