Александър Джартов: По-добре е да имаме своя летателна техника

0
Александър Джартов: По-добре е да имаме своя летателна техника
Александър Джартов: По-добре е да имаме своя летателна техника Видео: NOVA NEWS

При толкова много пожари в страната не допуснахме да загинат граждани, каза шефът на Пожарната

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН), комисар Александър Джартов, коментира в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS ролята на Българската армия при гасенето на пожари. Според него, основната функция на армията не е да се занимава с тази дейност, което подчертава необходимостта от инвестиции в собствена летателна техника за пожарните служби.

Комисар Джартов обясни, че ПБЗН поддържа тясно сътрудничество с Военновъздушните сили на България (ВВС) и е поискало допълнителна помощ от Чехия и Испания чрез Европейската система за гражданска защита. Той изрази благодарност за оказаната международна подкрепа, която помогна в справянето с множеството пожари, избухнали през последните седмици.

Благополучен изход от сериозни пожари

Въпреки многото пожари в страната, успяхме да избегнем жертви и пострадали сред гражданите. За съжаление, наши служители пострадаха – двама в Харманли и един в Брезник,“ сподели Джартов. Той подчерта, че ПБЗН полага всички усилия за защита на населението и минимизиране на щетите от природните бедствия.

По отношение на пожара на гръцката граница, комисар Джартов разясни, че ситуацията е овладяна благодарение на превалелия дъжд и променената посока на вятъра. „Огънят е локализиран и няма индикации за разпространение на пожара на наша територия,“ допълни той. Въпреки това, районът остава под наблюдение, като се вземат специални мерки за безопасност, особено в минното поле, където се избягва използването на летателна техника.

Необходимост от подобрения в системата за ранно оповестяване

Комисар Джартов също така засегна въпроса за системата за ранно оповестяване, която не е автоматизирана. Той обясни, че системата BG-ALERT изисква човешко решение за активиране, което понякога може да забави процеса. „Ситуацията в село Воден се промени изключително бързо, което наложи бързи и адекватни действия,“ каза Джартов. Той посочи, че е необходимо време за вземане на решения и изготвяне на съобщения, но при такива случаи всяка секунда е от значение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари