Александър Джартов: Обществото трябва да свикне със системата BG-Alert

0
Все още е твърде рано да се каже каква е първопричината за взривовете в Елин Пелин
Все още е твърде рано да се каже каква е първопричината за взривовете в Елин Пелин Снимка: БНТ

Все още е твърде рано да се каже каква е първопричината за взривовете в Елин Пелин

След тежките инциденти в село Гара Елин Пелин, където се случиха серия от взривове в складове за пиротехнически средства, започна постепенно връщане на евакуираните жители по домовете им. Главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщи в предаването "Още от деня", че мерките по обезопасяване на района продължават.

„Днешният ден беше свързан с дейности по обезопасяване на целия район. От една страна положихме много усилия с колегите от Военно-въздушните сили да осигурим безопасност около последния склад, в който има пиротехнически средства. Там интензивно обливахме с вода. Същевременно изградихме просеки около самия склад,“ каза главен комисар Джартов.

Според него, усилията на екипите са насочени не само към обезопасяването на района около складовете, но и към осигуряването на безопасност на околните сгради, включително складовата база на голяма хранителна верига. „Към настоящият момент продължават взривовете. Периодът между отделните взривове постепенно се увеличава, което означава, че тези, които е възможно да се взривят, намаляват постепенно,“ добави той.

Инцидентът остави двама души в неизвестност, а търсенето им продължава. Главен комисар Джартов заяви, че все още е твърде рано да се каже каква е първопричината за взривовете. Обследването на района продължава с дронове, тъй като условията за влизане в зоната остават изключително опасни. „Колегите с риск за живота си буквално са успели да измъкнат двамата пострадали,“ сподели той.

Въпросът дали двамата изчезнали лица все още са живи остава открит. „Надеждата винаги остава, в момента, в който можем да въведем хора с техника, се надявам да има повече информация,“ заяви Джартов.

В отговор на критиките за използването на системата за ранно предупреждение BG-Alert, той подчерта важността на тези системи за обществената безопасност. „Постепенно трябва да свикваме с такива системи. Големият проблем е когато не бъдат задействани. Указанията в съобщенията бяха точни и ясни. Важно е обществото да свиква с тях,“ коментира Джартов.

Ситуацията в Гара Елин Пелин остава напрегната, но постепенното завръщане на жителите в домовете им и възстановяването на електрозахранването са първи стъпки към нормализиране на живота в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Незнаен
    Няма проблем старши. Лесно се свиква с нещо което го няма.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари