70% са загубите на ПК - Русе за последните шест месеца

4
Драстичен спад на товарните превози по река Дунав
Драстичен спад на товарните превози по река Дунав Снимка: Facebook

Драстичен спад на товарните превози по река Дунав

Драстичен спад на товарните превози по река Дунав. 70% са загубите само за последните 6 месеца, сочат данните на пристанищния комплекс в Русе, въпреки че нивото на реката е отлично за корабоплаване, заради високите води.

Преди войната в Украйна в русенския порт са акостирали минимум по 50 кораба на месец. Сега обаче товарооборотът е на ръба, предава БНТ.

Ивайло Башалов - началник на Пристанищен комплекс - Русе: "До седми месец тази година имаме 12 посещения, така че самата обработка на товари е доста занижена. Може да кажем, че сме си запазили клиентите като бройка, но техните обеми на товари е значително намалял."

Основните товари, които се превозват по реката са метали, тор и въглища. Очаква се и стартирането на фериботната линия Русе - Гюргево, която трябва да облекчи тежкотоварния трафик по Дунав мост. След няколко месечно изчакване румънското правителство даде зелена светлина за откриването ѝ.

Ивайло Башалов - началник на Пристанищен комплекс - Русе: "От наша страна, сме готови в рамките на две седмици да стартираме, има избран превозвач от българска и румънска страна, които също са в готовност."

За разлика от товарните превози, в туристическия бранш отбелязват ръст на пътуването с круизни кораби по реката. Само от началото на сезона в Русе са акостирали над 45 кораба с 6000 туристи. Въпреки това, и в туристическия бизнес, войната в Украйна е оставила своя отпечатък.

Галина Петрова - управител на туристическа фирма: "Тъй като това налага промяна в разписанията на пасажерските кораби. Тоест избягва се приближаването до района на военни действия, около Измаил, около Вилково, дори до Тулча, тъй като са по въздушна линия много наблизо."

До края на летния сезон местните туроператори очакват над 120 туристически кораба да акостират на русенското пристанище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    5
    моето име
    1-ви, не си много в час, ама явно си на "Всяка манджа, мирудия"!:)) Плевенски автобуси са , защото преди години русенската фирма,която обслужваше корабите "Ованесови", се направиха на важни и спряха да ги търсят. А тази фирма(друга тема е, че автобусите има са по-добри)щом праща автобуси от Плевен, явно си струва, нали? Екскурзиите не са само до Велико Търново,зависи от чартьора на кораба- има до Варна, Ивановски скални църкви, до Червен, дори до Букурещ ако няма спиране в Гюргево или Олтеница, но ако има стоп в Русе , няма Гюргево или Олтеница!Отделно има обиколка на града и от всеки кораб има туристи , които остават в града. Достатъчно е да се мине през центъра малко сле добед и ще се видят и организирани групи , и такива ,които сами се разхождат! А какво купуват , зависи от това как им го предлагат!
  • 10
    4
    русе
    Колко пъти се сменя директорът на ПК-Русе??? Сега - отново. И този път е от фирмата, но освен да се казваш ДИРЕКТОР трябва и да работиш като такъв. Т.е. не само да се возиш в колата на директора и да си в кабинета на директора, а и да работиш като такъв. Товарите от Украйна е ясно, че ще намалеят поради две причини - ЕС и СВО. ЕС забранява въглищата и строги норми на торовете и други хим.продукти и горива. СВО - желязо, газ, въглища, жито и т.н. И СЕГА ВМЕСТО ДА ТЪРСИМ ТОВАРИ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА КЪМ ИЗТОЧНА ЕВРОПА НИЕ САМО РЕВЕМ!!! Това се вижда и ако трябва НОВ КОНКУРС ЗА ДИРЕКТОР!!! ПК-РУСЕ е златна фирма, има златен ресурс, но страда от липса на специалисти В МОМЕНТА!!!
  • 20
    3
    Русенец
    Обърнете внимание, какви парашутисти назначават последните години и ще разберет защо е така!
  • 14
    2
    Няма инициативност
    у общинарите.Само тъпи " събития" със свръх шум и показност, нарушаващи спокойствието на русенци.Кич.Тумба лумба на гол тумбак. Получете се.
  • 16
    1
    Дрън, дрън
    Като имате туристически кораби /бабовози/ и какво от това? Че те и минерална вода не си купуват от Русе. Чакат ги едни плевенски автобуси на кея, разхождат ги до Търново и ги връщат на кораба. Кое да видят в Русе? Приятели от щатите водих в пантеона, някакъв дребен пазач заекваше и не знаеше какво да разкаже.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари