69% от учениците в Русенско са избрали английски език за втора матура

0
69% от учениците в Русенско са избрали английски език за втора матура
69% от учениците в Русенско са избрали английски език за втора матура Видео: Русе Медиа

Данните изнесе началникът на РУО - Русе Росица Георгиева

Фрапиращи данни за матурите в Русенско изнесе на сесията на Общинския съвет в Русе началникът на Регионалното управление по образование д-р Росица Георгиева. Тя коментира, че в момента не толкова са важни резултатите от двата зрелостни изпита, които предстои да излязат, а предметите, по които се явяват завършващите ученици.

Втората матура, която държат завършващите средно образование, е по професионална подготовка за професионалните гимназии или по един от профилиращите предмети в профилираните гимназии. И докато в първия случай зрелостниците /695 души/ полагат изпит, който ги подготвя за пазара на труда, във втория /579 души/ данните са притеснителни, съобщава Русе Медиа.

400 от 579 ученици са избрали английски език за втора матура, което прави 69%.

Математика като профилиращ предмет се изучава от 261 ученици, но е избрана само от 32, което е 12,26%.

От 462 ученици с информационни технологии като профилиращ предмет са се явили 44 – 9,52%.

На матура по химия са се явили само двама от общо 50 ученици, които я изучават профилирано, което е 4 %.

Физика изучават 52 зрелостници, но матура са държали само трима – 5,77%.

От 78 души с информатика за зрелостен изпит са я избрали само 5 ученици -6,41%.

Тенденцията важи за цялата страна, обясни Росица Георгиева. Националните данни сочат, че 56% от зрелостниците в профилираните гимназии са се явили на втори зрелостен изпит по чужд език, докато едва 5,6% са избрали матура по математика, 0,2% по физика и астрономия и 0,4% по химия и опазване на околната среда.

Всичко това ще доведе затруднения за висшите училища, които няма да могат да обезпечат инженерните, техническите, икономическите и природо-математическите специалности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    19
    Кур за Путин
    Всички които харесват Путин да им го сложа в гъза и после немит в устата!
  • 1
    18
    Alèx
    Говоря английски, испански и руски! Повече от половината французи гово рят испански! Французите учат и знаят английски, но повече от полови ната не желаят да го говорят! ФАКТ! А повечето испанци и французи казват за мароканците, МОНО ДЕ МИЕРДА!
  • 2
    17
    Krasimira Ivanova
    Задача на университетите е да си обучат кадрите, които постъпват при тях. И не е притеснително по каква матува се явяват учениците, а как с матура по сервиране могат да бъдат приети в специалност педагогика; или с матура по фризьорство в публична администрация. В същото време местата, които имат нужда от средни специалисти, не могат да си намерят работна ръка. Какъв е смисълът от толкова професионални паралелки, след като те ПАК не започват работа по професионалната си подготовка. И ТОЧНО на ТОЗИ въпрос трябва да отговори началникът на РУО, защото той прави и одобрява план-приема. ТОВА е неговата първостепенна грижа, а не дали университетите ще си осигурят кадри за инженерни спецалности. Учениците се явяват на матура, по която са подготвени добре. Какъв е проблемът, че това е английски и че матурата е лесна. Сега остана да се забрани приемът на паралелки, в които се изучава английски, за да не се явяват на такава матура. А и може да питате учениците от професионалните гимназии, които изучават транспортни машини, защо не се явяват на матура по математика. Аз мога отсега да Ви кажа - защото няма да изкарат 3 дори тези, които в дипломата си имат 5. Макар че тройката започва от 30 % знания. Защо тогава имат петици? Това са важните въпроси, госпожо Георгиева!
  • 4
    16
    Родител
    Много си зависи в кой ВУЗ ще кандидатстват. Мога да ви гарантирам, че в някои специалности се гони мах бал, кандидатите не са малко и местата се заемат бързо. Английският, дори и да не е балообразуващ, им е необходим така или иначе, ако са решили да се развиват нагоре. Даже и за най-елементарна екскурзия някъде им трябва, а за обучение пък съвсем, естествено втори и трети език са си бонус.
  • 1
    15
    Чаталов
    А български знаят ли?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари