6 причини да ядем куркума всеки ден

1
Определени групи хора обаче трябва да внимават с употребата на подправката
Определени групи хора обаче трябва да внимават с употребата на подправката

Определени групи хора обаче трябва да внимават с употребата на подправката

Куркумата, яркооранжевата подправка, която често се използва в Югоизточна Азия, не само придава уникален вкус на храната, но е известна със своите мощни лечебни свойства. През вековете тя е намирала приложение в традиционната медицина и днес продължава да бъде популярна заради редицата ползи, които предлага на човешкото здраве.

1. Борба с хроничното възпаление

Едно от основните предимства на куркумата е способността ѝ да намалява хроничното възпаление. Хроничното възпаление е дълготраен процес, при който имунната система остава активна, дори без видими външни признаци. Това води до сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, метаболитни нарушения, затлъстяване и дори различни видове рак. Куркуминът, активното вещество в куркумата, действа като естествен противовъзпалителен агент, който помага да се ограничи този процес.

2. Забавяне на стареенето и защита от деменция

Свободните радикали са основните виновници за оксидативния стрес в тялото, който ускорява стареенето и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, катаракта, мозъчни дисфункции и развитие на рак. Куркумата е богата на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и така забавят процеса на стареене и намаляват риска от деменция.

3. Подобряване на настроението и борба с депресията

Куркумата също се оказва полезна в борбата с депресията. Проучвания показват, че куркуминът може да бъде ефективен антидепресант. В едно изследване, в което участват 60 души с депресия, добавките с куркумин показват същия ефект като традиционното антидепресантно лекарство. Дори комбинацията на куркумин с лекарството води до най-добри резултати, което показва, че подправката може да допълва стандартната терапия.

4. Облекчаване на артрита

Хроничните възпалителни процеси в ставите, които предизвикват артрит, също могат да бъдат облекчени с помощта на куркума. Изследванията сочат, че приемът на половин грам куркумин на ден може да намали болката и подуването при хора, страдащи от ревматоиден артрит, като по този начин подобри тяхното състояние и подвижност.

5. Защита на черния дроб

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло, и редовната консумация на куркума може да го защити от увреждания. Куркуминът спомага за намаляване на риска от развитие на чернодробни заболявания като неалкохолна мастна болест на черния дроб, фиброза и цироза, като ограничава натрупването на мазнини в този орган.

6. Облекчаване на сезонните алергии

Куркумата може да бъде полезна и при лечение на сезонни алергии като поленоза. Изследвания показват, че куркуминът намалява симптомите като кихане, сърбеж, хрема и подуване, предоставяйки на страдащите от алергии по-добро качество на живот.

Възможни рискове и ограничения при употреба на куркума

Въпреки многобройните ползи, има случаи, в които трябва да се внимава с консумацията на куркума. За жена с тегло 60 кг препоръчителната дневна доза куркумин е 180 мг, а за мъж с тегло 80 кг – 240 мг. Тъй като куркуминът представлява само около 3% от теглото на куркумата, това означава, че жените трябва да консумират не повече от 5,5 грама куркума на ден, а мъжете – не повече от 7,3 грама.

Кой трябва да бъде внимателен с куркумата:

  • Бременни жени: Възможно е да консумират ястия с куркума, но не бива да приемат лечебни дози от над 500 мг куркумин дневно, тъй като това може да предизвика контракции на матката.

  • Хора с проблеми с жлъчния мехур: Куркумата може да влоши състоянието на хората с камъни в жлъчката или блокирани жлъчни пътища.

  • Хора с разредена кръв: Тъй като куркуминът намалява съсирването на кръвта, съществува риск от кървене при тези, които приемат разредители.

  • Страдащи от диабет: Подправката може да доведе до прекомерно намаляване на нивата на кръвната захар, затова е необходима консултация с лекар.

  • Тези, които планират бременност или се лекуват от безплодие: Куркумата може да намали нивата на тестостерон и активността на сперматозоидите.

  • Хора с недостиг на желязо: Куркумата може да влоши усвояването на желязо, затова е препоръчително да се консумира с повишено внимание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари