50 стопани представиха домашните си любимци на Парада в Русе

3

Кучетата бяха най-многобройни

Около 50 стопани на кучета, котки и екзотични животни взеха участие в Парада на домашните любимци, който се проведе днес в "Парка на младежта" в град Русе. Събитието бе организирано от общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, а Александрина Колева от фондацията сподели подробности за провеждането му.

Според Колева най-многобройни сред участниците са били кучетата, които са се отличили с голямо разнообразие от породи. "Имаме всякакви кучета – от 70-килограмови до такива, които тежат едва килограм и половина. Сред тях са представители на различни породи, като ризеншнауцери, питбули, йоркширски териери и пудели," разказа тя.

Сред участниците в парада беше и тригодишният мини пудел Тоби, доведен от своя стопанин Валери Драганов. "За да имаш домашен любимец, трябва да обичаш. Грижите са нормални. Това е нашето малко детенце," сподели той за своя любимец.

Освен кучета и котки, на парада присъстваха и някои екзотични животни, като чинчила, декоративни зайци и морско свинче. Венцеслав Петков, уредник в отдел „Природа“ към Русенския музей, предупреди за отговорностите при отглеждане на екзотични домашни любимци. "Много важно е хората да са добре запознати с нуждите на животното, преди да го вземат вкъщи. Често, в 90% от случаите, хората се влияят от емоцията и красотата на животинчето, като правят спонтанни покупки, без да са подготвени за грижите, които са необходими. Това води до ситуации, в които, когато не могат да се справят, пускат животните на свобода и те се превръщат в инвазивни видове. Това е глобален проблем, който оказва сериозен натиск върху местната природа," подчерта Петков.

Той допълни, че червенобузите костенурки са един от най-често срещаните инвазивни видове в природата у нас.

По време на парада беше представена и акцията на Общинския приют за безстопанствени животни в Русе, чиято цел е да насърчи осиновяването на четириноги домашни любимци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    Виет намц
    до зрител: дори ние предпо лагаж колко са слацки коценцата.
  • 4
    4
    До 1
    Глупавия вярва,умния проверява ! Та,ти от кои си...
  • 8
    3
    Зрител
    Най-сладки са котетата! На външен вид, защото са си своенравни по характер.
  • 6
    2
    Не ви интересува
    "Зле е..."Ти си унищожен по природа! Никой не го интересува комплексарската ти нищожна душица! Малоумщината на такива нещожества като теб затрива народа,не животните дето са 1000 пъти по-интелигентни от теб! Отивай да крещиш във възглавницата и не занимавай хората с непоисканото си тъпо мнение!
  • -10
    1
    Зле е..
    Олигофренията няма край, особено с тия кучета и котки, пълна шизофрения... Тия по малумщина са след LGBTq подобията на човеци, почти сме унищожени и физически и психически... Олигфренията бълва от всякъде,както казва един умен човек, накараха ни да повярваме в идеалите и то от фалшивите...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари